beba

Vreli letnji dani, temperature preko 30 stepeni, onemogućile su vas da uživate u letnjim radostima sa decom. Izbegavate najtopliji deo dana, ostajete kod kuće!

Šetnju, kupovinu i druženje planirate u jutranjim i večernjim časova, ali kako da se u vlastitom domu ili automobilu osećate ugodnije i vi i deca, bez klima uređaja?

Rekli bi da je korišćenje klima uređaja postalo neophodno u prostoru u kom boravite i u prevoznom sredstvu.

Bojite se da će se dete možda razboleti ako se koristi klima uređaj, posebno ako se radi o bebi?

Nema razloga za brigu i strah, pod uslovom da se ovi uređaji pravilno koriste. Pre svega, treba razmisliti o mestu gde se klima uređaj postavlja. Uređaj nikako ne treba da duva hladan vazduh direktno u osobu ili dete. Najbolje je da se prostor indirektno raslađuje, odnosno da se klima uređaj postavi u neku prostoriju gde ne boravi dete. Ne treba praviti prevelike temperaturne razlike između spoljašnje temperature i temperature u prostoriji. Razlika može biti od 5 do 10 stepeni. Treba koristi kvalitetne klima uređaje sa Hepa filterima i uređaje koji uvlače 100 % vazduh iz spoljašnje sredine, rashlađuju ga i ubacuju u prostoriju. Uređaje treba redovno servisirati od strane ovlašćenih servisera koji se pridržavaju preporuka i smernica iz tehničkog uputstva, a filtere treba redovno prati i dezinfikovati.

Prostoriju i dalje treba redovno provetravati, svakih sat vremena po par minuta.

Ne preporučuje se da izvodite dete naglo iz rashlađene prostorije u spoljašnju sredinu, da ne bi došlo do takozvanog “temperaturnog šoka” i kolapsa. Potrebno je da 30-tak minuta pre izlaska napolje, isključite klima uređaj i otvorite prozore da se temperatura postepeno izjednači.

To isto važi pri ulasku iz spoljašnje sredine u veoma rashlađene prostore što može biti veoma neprijatno i opasno za dete, te takve situacije treba izbegavati.

Iste preporuke važe i za korišćenje klima uređaja u automobilima. Nikad ne ostavljajte dete samo u automobilu, ni na trenutak, temperatura za par minuta može dostići izuzetno visoke vrednosti opasne po život deteta!