Boravak i igra na otvorenom važan su preduslov zdravog rasta i razvoja svakog deteta. Dokazano je da su deca koja više vremena provode napolju i u aktivnoj igri – otpornija, zdravija, raspoloženija, da imaju bolji san. Upravo zbog toga roditelji, staratelji i svi oni koji o deci brinu moraju se potruditi da im svakoga dana, u skladu sa vremenskim prilikama, omoguće da određeno vreme provedu napolju, na svežem vazduhu.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, u cilju ublažavanja posledica savremenog sedentarnog načina života, očuvanja i poboljšanja zdravlja i smanjenja rizika za nastanak brojnih oboljenja, DECI JE NEOPHODNO NAJMANjE 60 MINUTA FIZIČKE AKTIVNOSTI DNEVNO, dok za odrasle osobe ovaj minimum iznosi 30 minuta. Takođe, ne preporučuje se sedenje duže od jednog sata u kontinuitetu.

Boravak u parku, na igralištu, u prirodi pruža mogućnost svima, posebno  porodicama, da svoje slobodno vreme provedu na aktivan i zabavan način, poboljšaju svoju fizičku kondiciju , a ujedno se i dodatno povežu i zbliže. Mogućnosti za zabavu sa decom su bezbrojne, mi vam navodimo samo neke od njih, a naša preporuka je da se prepustite njihovoj mašti na volju i uživate u njihovoj kreativnosti.

 

ŠTA SVE MOŽETE RADITI SA DETETOM U PARKU / NA IGRALIŠTU?

·         Aktivno se igrati-spuštati ga niz tobogan, ljuljati, pomoći mu da se penje na penjalice

·         Igrati se loptom

·         Vrteti obruč, preskakati vijaču

·         Igrati se skrivanja predmeta

·         Organizovati potragu za blagom

·         Crtati kredama

·         Naučiti ga da vozi trotinet, bicikl, rolere i kasnije ih voziti zajedno sa njima

·         Naučiti ga vašim igrama iz detinjstva (lastiš, školice, ledenog čike i sl.)

·         Igrati se šugice, žmurke i sl.

·         Šetati se i igrati sa ljubimcima

·         Prirediti piknik – zdrav obrok na otvorenom za decu i odrasle

·         Igrati se u pesku, prskati se vodom

·         Praviti skrovište od granja i lišća

·         Slaviti rođendan

Hladno i kišovito vreme ne treba da bude izgovor za ostanak u zatvorenom…

·         Po kišnom danu možete zajedno skakati po baricama

·         Ukoliko duva vetar možete pokušati da puštate zmaja

Međutim, imajući u vidu intenzitet i vrstu aktivnosti koje se u njima odvijaju, boravak u parku i na igralištima pored zabave, nosi i rizik od nastanka različitih povreda – od onih lakših poput modrica i posekotina do ozbiljnijih – uganuća, iščašenja i preloma. Dobra vest je da većina ovih povreda može biti sprečena ili svedena na mininum adekvatnim informisanjem o potencijalnim opasnostima i pridržavanjem nekih osnovnih saveta o bezbednosti pre odlaska i u toku boravka na igralištima.

 

ODEĆA DETETA MORA BITI U SKLADU SA VREMENSKIM PRILIKAMA I BEZBEDNA

·         Pre izlaska napolje vodite računa o dečijoj odeći, da na sebi nema pantljika ili kaiševa koji se mogu zaglaviti na penjalicama i drugoj opremi

·         Izbegavajte da detetu stavljate šalove i marame, jer se njima može ugušiti ukoliko se upetljaju u sprave na igralištu

·         Deca na igralištu ne treba da se igraju sa biciklističkim kacigama na glavi, kao ni da imaju bilo kakav nakit koji se može zaglaviti u spravama za igranje

 

IGRALIŠTE MORA BITI BEZBEDNO!

·         Uvek birajte igralište u skladu sa uzrastom i motoričkim sposobnostima vašeg deteta!

·         Ukoliko imate mogućnost izbora, birajte igralište sa mekšom podlogom – pesak, gumena podloga, ili piljevina su mekani i dobro apsorbuju udarce, dok trava i zemlja, a naročito asfalt i beton, nisu bezbedni

·         Uvek proverite ispravnost opreme na igralištu pre nego što dete krene da se igra – da li je ljuljaška dobro pričvršćena, da iz klackalice ne vire ekseri i sl.

·         Ukoliko niste sigurni da je oprema bezbedna, nemojte rizikovati i potražite drugi vid zabave!

·         Prijavite nadležnim službama (u urbanim sredinama nadležno je gradsko zelenilo) sva oštećenja na opremi, kako bi što pre bila popravljena

·         Nemojte dozvoliti deci da koriste mokru ili vlažnu opremu na igralištu– ne zaboravite da vlaga čini površine klizavim!

 

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA!

·         Vodite računa o čistoći površina na kojima se deca igraju. Održavajte igralište urednim!

·         Uklonite iz prostora za igru sve ono o šta se dete može saplesti: kamenje, štapove, staklo i sl.

·         Uklonite smeće i izmet životinja sa igrališta

 

AKTIVNI NADZOR ODRASLIH JE KLjUČAN!

·         Uvek budite u blizini deteta

·         Decu mlađu od 5 godina nikada nemojte ostavljati da se igraju bez nadzora

Čak i na bezbednim igralištima prilagođenim uzrastu, nadzor odraslih je najbolji način da sprečite povrede. Istraživanja pokazuju da je nedostatak adekvatnog nadzora povezan sa gotovo polovinom povreda nastalih na igralištima.

 

NAUČITE DECU KAKO DA SE PONAŠAJU NA IGRALIŠTU

·         Naučite dete kako da pravilno i bezbedno koristi opremu

·         Naučite decu kako da se ponašaju u igri sa drugarima– skrenite im pažnju da guranje, ili pravljenje gužve na spravama mogu biti veoma opasni!

 

UČINITE SPORTSKE I REKREATIVNE AKTIVNOSTI NA IGRALIŠTU BEZBEDNIJIM!

·         Tokom sportskih i rekreativnih aktivnosti dete treba da nosi odgovarajuću zaštitnu opremu – ukoliko vozi trotinet ili bicikl treba da koristi kacigu, a uz rolere i skejtbord O nastanku i prevenciji različitih vrsta povreda možete se informisati putem nove publikacije GZZJZ Beograd – “Najčešće vrste povreda i kako ih sprečiti“.