ZABLUDA 1. „Moje dete je previše malo da nauči da pliva“

Uvođenje dece u vodu u ranom uzrastu – i navikavanje na način na koji se njihovo telo oseća u vodi – je od neprocenjive vrednosti u konačnom učenju kako da pliva. Iskustva iz prakse dokazuju da kada svoje dete upišete na formalne časove plivanja, to smanjuje rizik od utapanja za 88%. Međutim, imajte na umu da se i najveštiji plivači mogu utopiti, a da su deca su najčešće žrtve utapanja!

I kad nauče da plivaju deca moraju biti pod nadzorom odraslih!

 

ZABLUDA 2. „Spasioci će paziti decu i ona će biti bezbedna“

Spasioci su obučeni da paze na znake utapanja, spasavaju osobu u nevolјi i obavlјaju oživlјavanje. Međutim, imajte u vidu da spasilaca ima malo i da oni moraju da posmatraju čitavo područje,bilo da je to bazen ili obala, a ne samo vaše dete – i koliko god da su obučeni i posvećeni svom poslu, njihove oči ne mogu biti svuda odjednom.

Utapanja su brza i tiha i često se dešavaju kada se odrasli nalaze svega par koraka dalјe!

Odrasla osoba se može utopiti za samo 60 sekundi, a dete za samo 20 sekundi. Ako spasilac gleda u drugi deo bazena ili plaže, moglo bi biti prekasno.

 • Nikad ne pretpostavlјajte da neko drugi pazi na vaše dete!
 • Sklonite mobilni telefon, zaboravite na sve druge stvari koje želite da radite i posvetite maloj deci 100% svoje pažnje kada su u vodi ili njenoj blizini!
 • Kada vodite svoju decu na bazen ili plažu, uđite s njima u vodu!
 • Ako želite da provedete vreme opuštajući se van vode, dođite sa svojim partnerom ili odraslim prijatelјem. Možete se naizmenično igrati i plivati sa decom.

 

ZABLUDA 3. „Mišići za ruke sprečavaju da se deca utope“

Mišići za ruke mogu pomoći deci da nauče da plivaju jer im pružaju dodatnu potporu, ali veliki broj zagovornika bezbednosti u vodi ih ne preporučuje, pre svega zbog toga što deci i roditelјima daju lažan osećaj sigurnosti.

Iako su od pomoći, nemojte ih mešati sa sredstvima za spasavanje (puput prsluka i sl). Dok se deca igraju i plivaju u vodi, mišići mogu lako da skliznu sa njihovih ruku, a mogu i da obrnu onoga ko ih nosi tako da uroni licem u vodu. Dete može da nosi mišiće za ruke i da se utopi. Čak i kada vaše dete nosi ove rekvizite za plutanje, uverite se da su pod pažlјivim nadzorom. Važno je da dete što pre nauči kako da pliva i bez njih!

 

ZABLUDA 4. „Rekviziti za vodu – poput dušeka – će zaštititi decu od utapanja“

Rekviziti za bazen mogu da održavaju decu na površini, ali ujedno stvaraju iluziju sigurnosti. Imajte u vidu da oni nisu sredstva za spasavanje života. Adekvatan i pravilno postavlјen prsluk za spasavanje je najbolјi rekvizit za zaštitu na vodi, ali nijedna od ovih stvari ne bi trebalo da se koristi kao zamena za direktan nadzor odrasle osobe!

 

ZABLUDA 5. „Deca znaju da plivaju  –  ne trebaju im prsluci za spasavanje“      

Ukoliko ste zadovolјni plivačkim sposobnostima vašeg deteta u bazenu pod nadzorom, možete ga pustiti da pliva bez prsluka za spasavanje, ali procena je samo na vama.

Kada je u pitanju plivanje u prirodnoj vodi poput reka i jezera, kao i vožnja čamcem i drugim plovilima, prsluk za spasavanje ne bi trebalo da bude opcija već obaveza. Rizik od utapanja je veći na strmim obalama, rekama ili dokovima, na mestima gde je voda brza, tamna i hladna. Prsluci za spasavanje su važna mera bezbednosti jer pomažu onome ko ga nosi da pluta, obezbeđuju izolaciju u hladnoj vodi i olakšavaju uočavanje osobe u nevolјi.

Zapamtite, važno je da prsluci za spasavanje budu odgovarajuće veličine i pravilno pričvršćeni!

 

ZABLUDA 6. „Deca su bezbedna u bazenu ili plitkoj vodi –mogu da ih ostavim same na trenutak!“

Da bi se dete utopilo dubina vode ne mora da bude velika  –  bebe i mala deca mogu se utopiti i u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara! Mališani su se utapali u burićima, baštenskim jezercima, koritima, kadama, pa čak i toaletnim šolјama.

Skoro sva utapanja dece, uklјučujući i ona u plitkoj vodi, su se dogodila u odsustvu aktivnog nadzora odraslih.

 • Nikada ne skidajte pogled sa svog deteta dok je iz bilo kog razloga u vodi!
 • Držite malu decu van kupatila, osim kada su pod direktnim nadzorom, i ne ostavlјajte kante ili burad nepokrivenim.
 • Nikada ne stavlјajte malo dete samo u kadi – čak ni na trenutak, a kadu ispraznite odmah nakon kupanja!
 • Braća i sestre ne mogu pravilno da nadgledaju malo dete u ovoj situaciji.
 • Ukoliko ste sa detetom u vodi – uvek budite pored njega, postarajte se da vam dete uvek bude «na dohvat ruke»
 • Ako dete ne zna da pliva, ostanite na dohvat ruke deteta. Čak i ako je ono u bazenu na naduvavanje!

 

ZABLUDA 7. „Moj bazen je bezbedan“

Deca mogu neprimećeno da izađu iz doma i uđu u bazen, a čak bi i deca sa plivačkim sposobnostima mogla da naiđu na nevolјe.

Ni jedan bazen nije u potpunosti bezbedan, ali ga možete učiniti što bezbednijim.

 • Postavite ogradu adekvatne visine sa svih strana oko vašeg bazena, sa bravom koja se zaklјučava i koja će deci onemogućiti samostalan pristup.
 • Hdromasažne kade i đakuziji treba da budu pokriveni i zaklјučani kada se ne koriste.
 • Prenosivim bazenima treba postupati sa istim oprezom. Bazeni na naduvavanje mogu biti opasni kao i obični bazeni; ispraznite ih i prevrnite ili izduvajte kada nisue u upotrebi.
 • Važno je da naučite svoju decu pravilnom ponašanju u bazenu i da se uverite da su upoznata sa bezbednosnim pravilima.
 • Ukoliko dete ide kod od prijatelјa i komšija na bazen uverite se da će vaše dete biti pod nadzorom odrasle osobe tokom posete.

 

ZABLUDA 8. „Primetiću ako se dete utapa“

Većina lјudi misle da je utapanje aktivno, bučno i glasno uz psrkanje,mahanje i dozivanje upmoć. U stvarnosti, ono je brzo i tiho i može trajati između 30 i 60 sekundi. Osoba koja se utapa će veoma teško disati, što znači da nije u stanju da pozove pomoć. Glava utoplјenika će se naizmenično kretati iznad i ispod površine vode pre potpunog potapanja, što otežava disanje ili govor.

Deca okom utapanja uglavnom ne mašu i ne dozivaju u pomoć, na samo skliznu ispod površine vode i roditelјi često ne primete da nešto nije u redu sve dok ne bude previše kasno.

Zato pazite na upozoravajuće znake utapanja:

 • Vaše dete ostaje uspravno u vodi i ne kreće se napred.
 • Oči vašeg deteta su staklaste i imate utisak kao da gleda kroz vas.
 • Glava vašeg deteta je nisko u vodi.
 • Vaše dete je previše tiho. Deca koja se igraju u vodi prave buku. Kada utihnu, morate doći do njih i saznati zašto.

 

ZABLUDA 9. „Ja ću znati šta da radim ako mom detetu zatreba pomoć”

Roditelјi imaju milion stvari koje treba da urade, ali savladavnje osnovnih veština prve pomoći –  pre svega kardiopulmonalne reanimacije, trebalo bi da bude na vrhu liste. To će vam pružiti ogroman mir a vašem detetu može spasiti život!