Bolest šaka, stopala i usta dovodi do nastanka malih ranica u ustima i plikova na šakama (dlanovima) i stopalima. Bolest je obično blaga i deca se brzo oporave. Uzimanje većih količina tečnosti je važno. Sve dok se plikovi potpuno ne sasuše, dete ne bi trebalo da ide u vrtić, školu ili neki drugi kolektiv.

Bolest uzrokuju virusi iz roda enterovirusa. Pošto uzročnici mogu biti različiti virusi, deca često imaju više epizoda ove infekcije tokom detinjstva.

Bolest šaka, stopala i usta najčešće se javlja tokom leta i jeseni.

Kako se infekcija prenosi?

Bolest šaka, stopala i usta je zarazna bolest od koje obično oboljevaju deca, posebno ona predškolskog uzrasta. Širi se uglavnom direktnim kontaktom, jer se virus nalazi u tečnom sadržaju plikova. Virus se može izolovati i iz stolice zaražene dece.

Dete koje ima bolest šaka, stopala i usta izrazito je zarazno sve dok se plikovi u potpunosti ne sasuše.

Simptomi se obično javljuju 4–6 dana nakon inficiranja virusom.

Bolest najčešće počinje blagom i nespecifičnom groznicom, dan ili dva pre nego što se pojave ostali simptomi.

Male ranice u ustima prvo se pojavljuju na unutrašnjoj strani obraza, na desnima i bočnim stranama jezika. Deca se nekad žale na bol u ustima ili grlu, a dešava se i da odbijaju da jedu i da uzimaju tečnost.

Neka deca imaju glavobolju i bolove u mišićima, blage bolove u stomaku ili osećaj mučnine.

Mali plikovi se javljaju i na šakama i stopalima (obično na dlanovima i tabanima). Nekad se na zadnjici deteta pojave sitne crvenkaste mrlje.

Plikovi i ranice se obično povlače nakon 7–10 dana bolesti.

Ako mislite da Vaše dete ima bolest šaka, stopala i usta ili ne možete da utvrdite uzrok osipa, treba da posetite lekara.

Odmah odvedite dete kod lekara ukoliko:

  • odbija tečnost i čvrstu hranu;
  • pokazuje znake dehidracije – mokri manje nego obično, ima izraženo bledilo, gubi na telesnoj težini, ima „upale oči“, hladne ruke i stopala, stalno drema;
  • veoma je pospano i opšte stanje mu je loše;
  • ima glavobolju, ukočen vrat ili bol u leđima;
  • ima problema pri hodu ili vrtoglavicu.

Lečenje bolesti šaka, stopala i usta

Za bolest šaka, usta i stopala ne postoji specifična terapija; većina dece relativno brzo ozdravi sama od sebe i sve se odvija bez ikakvih problema i komplikacija. Nakon pregleda, lekar će odlučiti o adekvatnoj terapiji za dete, i pružiti vam potrebne savete. Važno je da dete unosi dovoljno tečnosti kako bi izbeglo dehidraciju. To može biti poseban izazov ako su usta deteta bolna. Pokušajte s rastvorom za oralnu rehidraciju, koji se može kupiti u bilo kojoj apoteci. Ako je gutanje hrane izrazito bolno za dete, najbolje bi bilo da mu nekoliko dana pripremate meku hranu, da izbegavate začine i namirnice intenzivnog ukusa, poput paradajza, limuna, grejpfruta i pomorandže. Ne pokušavajte da otvarate plikove – time povećavate rizik od infekcije kože i širenja virusa na drugu decu.

Prevencija bolesti šaka, stopala i usta

Pažljivo pranje ruku glavna je preventivna mera, koja može pomoći da se širenje virusa svede na minimum. Sve dok se plikovi potpuno ne sasuše, dete ne bi trebalo da ide u vrtić, školu ili neki drugi kolektiv.

Izvor: Bebbo aplikacija/ Zdravlje i dobrobit /Bolest šaka, stopala i usta