kolica za bebe

Na pranje i čišćenje kolica treba obratiti pažnju još prilikom kupovine. Potrebno je da imaju garantni list, uputstvo za sklapanje i rasklapanje , zamenu delova, da imaju istaknut i obeležen način održavanja, pranja, skidanja svih tekstilnih delova, navlaka i jastučića kao i oznaku da li je dozvoljeno pranje u veš mašini i na kojoj temperaturi.

Što je više sklopivih i skidajućih delova na kolicima, to je pranje i održavanje jednostavnije. Čišćenje se uvek započinje rasklapanjem kolica do najmanjeg mogućeg dela. Potom sledi usisavanje usisivačem svakog i najmanjeg nabora , gde su mogle zaostati mrvice od hrane i druge nečistoće. Zatim se kompletna kolica peru sunđerom i toplom vodom u koju je sipana mala količina blagog deterdženta za bebe.

Ukoliko postoje tvrdokorne mrlje, fleke, tretirate ih sredstvima koja su testirana i prilagođena bebama. Podrazumeva se korišćenje neutralnih deterdženata koje je potrebno detaljno isprati, a nakon toga svaki deo posušiti suvom krpom. Posebnu pažnju obratite na mehanizme u točkovima, koje sa četkom dobro isčetkajte da biste otklonili prašinu, kamenčiće i druge sitnice koje su se zaglavile u točkovima. Točkove oprati toplom vodom i sunđerom.

Ukoliko nemate mogućnost da rasklopite kolica, možete ih oprati u kadi ili u dvorištu kuće pod mlazom vode. Ispiranje se uvek vrši u više navrata, jer nekada mogu ostati beli krugovi od veće količine praška ako je nedovoljno isprana tkanina. Upotreba krutih četki, žica i sličnih predmeta može oštetiti materijal. Metalni delovi se peru pod mlazom vode i najlakši su deo održavanja kolica.

Obzirom da se kolica se čuvaju u zatvorenim prostorijama: hodnicima zgrade, podrumima, garažama gde se mogu se napuniti vlagom, dimom i drugim nečistoćama preporuka je da se kolica pre odlaganja zaštite posebne navlakama.

Pravilnim održavanjem i higijenom produžavate rok trajanja kolica, štitite dete od infekcija i obezbeđujete bezbednost pri korišćenju.