Dragi roditelji, setite se kako je to izgledalo kada ste vi bili bolesni, kada je vas “oborila” temperatura. Nemate apetit, pospani ste, nemate energije da hodate, radite nešto, “vuče“ vas krevet. Ostanete u krevetu, ali ne možete da čitate, nemate koncentraciju, a ni gledanje televizije vam ne prija, niste raspoloženi za razgovor. Najradije biste malo odspavali. Kako biste reagovali kada bi vas neko na silu držao budnim?

Sasvim je prirodno da je vaše dete pospano kada ima temperaturu. Strah da pustite dete da spava je verovatno posledica toga da mislite da nećete imati uvid u detetovo stanje svesti. Možete ga slobodno pustiti da spava nešto više nego inače, posebno ako je noć u pitanju. Ako dete na silu držite budnim, dete će biti plačljivo, razdražljivo, a nedostatak sna će ga još više iscrpljivati. Nespavanje dodatno obara odbrambene snage organizma.

Dete može da spava, ali vi treba da “dežurate”! Češće da prekontrolište kako je dete, da ga rashlađujete po potrebi, kontrolišete mu visinu temperature i provetravate prostoriju. Danas ima veoma korisnih toplomera sa kojima možete kontinuirano meriti temperaturu tako što ih zalepite na određeni deo tela. To je orjentaciona visina temperature, ali biće dovoljno da znate kako treba da postupite dalje. Ili možete koristiti toplomer kojim se meri temperatura na čelu, tako ne morate buditi dete zbog merenja temperature.

Dete možete rashlađivati, orošavati mu kožu vodom, raskomotiti ga i dok spava.

Treba ga probuditi ako je neophodno da popije lek za sniženje temperature ili ga moramo kupati radi rashlađivanja. Kad je budno treba mu davati više tečnosti, laganiju hranu, pratiti opšte stanje deteta (raspoloženje, plač, komunikaciju, da li se igra, kako mokri), kako reaguje na lek i postupke za snižavanje temperature.

Spavanje samo po sebi ne ugrožava dete ništa više nego što je njegovo zdravlje ugroženo u budnom stanju.