blizanci

Kada u kuću stignu bebe, organizacija i briga o bebama i usklađivanje kućnih obaveza, svakoj porodici predstavljaju izazov. Učestalost blizanačkih trudnoća širom sveta usled sve češće vantelesne oplodnje kao i svest o važnosti dojenja nameću dodatni pritisak. Dojenje blizanaca zahteva više pažljive organizacije i planiranja nego dojenje jednog deteta.

Nakon porođaja majka i porodica mogu očekivati sledeće:

  • Briga o dve ili više beba iscrpljuje majku, ali i ostale članove porodice fizički i psihički
  • Moguće komplikacije tokom porođaja mogu otežati uspostavljenje laktacije i uticati na trajanje dojenja
  • Potrebna je velika pomoć i podrška majci koja doji
  • Neophodna je dobra organizacija svih ostalih poslova u domaćinstvu

Zato je tokom trudnoće neophodna edukacija o dojenju, mogućim preprekama i načinima prevazilaženja.

Sigurno Vam neće biti lako kad obe, tek rođene, bebe plaču u isto vreme – gladne. Ništa nije toliko pogubno za nerve kao saznanje da ne možete da utešite u istom trenutku obe bebe. U početku će Vam trebati pomoć nekoga ko će Vam prineti i uzeti bebe, pomagati oko započinjanja podoja. Prisustvo psihološki bliske osobe dok bebe ojačaju, steknete samopouzdanje i uspostavite rutinu jako je važno.

Vodite računa o sebi, hranite se kvalitetno, uzimajte dovoljno tečnosti, trudite se da dovoljno spavate (spavajte kada spavaju bebe), odvojite vreme, makar to bilo samo pola sata dnevno za relaksaciju ili kratku šetnju. Vitamine i pomoćna lekovita sredstva uzimajte isključivo po savetu lekara.

Ukoliko naizlazite na prepreke tokom dojenja, potražite pomoć. Pozovite Halo bebu, razgovarajte sa patronažnom sestrom, izabranim pedijatrom, savetnicama za dojenje, podelite brige sa drugima mama koje doje ili su dojile blizance. Razgovarajte, o svojim osećanjima i strahovima.

Ne zaboravite, isključivo dojenje blizanaca je moguće . Zahteva više vremena i podrške, ali je zadovoljstvo uspeha neizmerno! Ne sumnjajte u sebe!