U želji da zaštite svoju bebu od vetra, sunca, insekata, prašine, a i ponekih radoznalih pogleda roditelji pokriju kolica pelenom, a pri tom nisu svesni opasnosti kojoj ih izlažu.

Pokrivanje kolica pelenom sprečava dotok vazduha do bebe, a temperatura ispod pelene se brzo, za svega par minuta, znatno povećava. Na taj način, nehotice može doći i do ozbiljnih posledica po bebu. Beba se može pregrejati, dehidrirati, dobiti temperaturu ili čak toplotni udar. Zamislite kako je vama u pregrejanom autobusu ili automobilu.

Nemojte da vas prevari neki vetrić ili boravak u hladu. I tada se temperatura u kolicima ispod pelene, čaršava, tkanine kojom su kolica pokrivena, brzo povećava.

Pelena na kolicima sprečava roditelje da prate stanje bebe, da je posmatraju i sa njom komuniciraju. Nećete primetiti šta se dešava čak i ako često podižete pelenu da biste videli bebu. Pomislićete da je mirna i da spava, a ona će ustvari biti ošamućena od vrućine.

Od vetra, sunca, insekata postoji i efikasnija zaštita.

Kada je zaista jak vetar beba ne treba da bude u šetnji. Leti, u najtoplijem delu dana beba treba da boravi u rashlađenoj i provetrenoj prostoriji, šetnju tada treba izbegavati.

Od sunca se beba u šetnji može zaštiti suncobranom koji se montira na kolica. Okrenite kolica suprotno od pravca sunčevog zračenja. Od insekata zaštite bebu mrežicom koju ćete postaviti preko kolica. Radoznale poglede i nepotrebno približavanje lica odraslih osoba ka bebi sprečite ljubaznom molbom.

Upamtite, ne prekrivajte kolica ili nosiljku sa bebom pelenom.

Pelena na kolicima može biti opasna za vašu bebu!