Deca predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju, pre svega jer nemaju razvijene psihofizičke sposobnosti kao odrasli ljudi, a ujedno nemaju dovoljno ni znanja ni iskustva o bezbednom učestvovanju u saobraćaju. Naučena i adekvatnio primenjena pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju su naročito važna za decu pešake i bicikliste, dok je kod dece putnika u vozilima izuzetno važna razvijena svest i bezbedno ponašanje njihovih roditelja i staratelja.

Na našim putevima deca najviše stradaju kao putnici u vozilima, a jedan od najčešćih razloga je izbegavanje upotrebe, kao i nepravilno korišćenje auto-sedišta i druge bezbednosne opreme za prevoz dece u vozilu.

Brojna istraživanja i, nažalost, crne statistike pokazale su da dete nije bezbedno u naručju odrasle osobe, niti ukoliko je vezano pojasom za odrasle koji ne odgovara njegovoj visini. Usled nepravilne upotrebe sigurnosni pojas u slučaju sudara detetu može naneti dodatne povrede!

U tome koliko roditelji u našoj zemlji malo pažnje poklanjaju bezbednosti svoje dece u vozilima svedoči činjenica da, i pored mnogobrojnih upozorenja i kaznenih odredbi, svega 70% dece uzrasta 0-3 godine se prevozi u autosedištima, dok je kod dece uzrasta 4-12 godina upotreba dečijih autosedišta i sigurnosnih pojaseva manja od 50%.

AUTO-SEDIŠTA TREBA DA SE KORISTE OD TRENUTKA SAMOG IZLASKA IZ PORODILIŠTA, ČAK I NA NAJKRAĆIM PUTOVANJIMA!

Kako bi Vaše dete bilo maksimalno bezbedno trebalo bi da ga prevozite u atestiranom i pravilno postavljenom auto-sedištu, koje odgovara uzrastu (težini i visini) Vašeg deteta i u kome je dete svaki put pravilno vezano.

Za detaljnije informacije o bezbednosti i pravilnom odabiru autosedišta, kao i kako da pravilno postavite dete u autosedište možete se informisati na veb stranici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije putem sledećeg linka: https://www.abs.gov.rs/%D1%81%D1%80/preventivne-aktivnosti/kampanje-421/aktuelne-kampanje/ekranizovana-uputstva-za-pravilnu-upotrebu-decijih—auto-sedista

IMAJTE U VIDU DA SMEŠTANJE I PRAVILNO VEZIVANJE DETETA U AUTO-SEDIŠTU, KADA UĐE U RUTINU, ODUZIMA MANJE OD POLA MINUTA VREMENA, A ČUVA ŽIVOT VAŠEG DETETA!