mama tata dojenje

U našoj zemlji  Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 03. do 10. oktobra pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost“.

Ciljevi ovogodišnje nedelje dojenja

INFORMISATI
Trudnice i budući očevi kao i cela porodica treba da imaju lako dostupne informacije kako bi se buduće mame lakše odlučile za dojenje i imale podršku svojih najbližih. Sa pravim informacijama lakše je prevazići poteškoće koje mogu uticati na tok dojenja. Informacije sa foruma, portala, sajtova gde autori tekstova nisu zdravstveni radnici treba proveriti sa stručnim licima.
OSIGURATI
Dojenje je biološki nastavak trudnoće . Dete ima pravo na najkvalitetniji način ishrane, mamino mleko. Tokom trudnoće buduća majka ima pravo da od zdravstvenih radnika dobije tačne informacije o mogućnostima za hranjenje novorođene bebe i donese odluku kako će hraniti bebu.
POVEZATI
Dojenje podstiče solidarnost i saradnju među ženama na nivou zajednice, društva. Ukoliko na društvenim mrežama ugledate post mame koja doji bebu obavezno ga lajkujte ili joj napišite podršku. Ako je vaša majka dojila Vas, vašu braću / sestre zahvalite joj se lično, javno na društvenim mrežama. Ako dojite bebu pohvalite sebe, dajte sebi priznanje za trud da svojoj bebi pružate najbolje.
PODSTICATI
Niska stopa dojenja je javnozdravstveni problem. Majčino mleko, zbog idealnog sadržaja svih potrebnih komponenti, predstavlja najzdraviji način ishrane kojim se obezbeđuje optimalan rast i razvoj deteta. Poznati su mnogi dokazi o prednostima dojenja za sveobuhvatni razvoj i zdravlje deteta kao i zdravlje dojilje. Nakon porođaja mami treba dosta samopouzdanja i strpljenja da bi se se izborila sa predrasudama i strahovima. Svakoj mami treba podrška, podsticaj, ohrabrenje!

 

Telefonsko savetovalište „Halo Beba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju ostalih članova porodice da podrže majke u ovim naporima.

Ukoliko imate pitanja vezana za dojenje , dileme i nedoumice možete nam se obratiti na telefon savetovališta 011/71-58-444, koji radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini ili odgovore naći sajtu www.halobeba.rs.