beba bazen

Tokom letnjih meseci roditelji odlaze na bazen sa bebom kako bi se osvežili. Bazenska voda u sebi ima hlor pa nakon kupanja obavezno isperite dojke vodom sa česme kako beba ne bi došla u dodir sa hlorom kada sisa. Nakon plivanja presvucite gornji deo kupaćeg kostima. Sintetički materijali zadržavaju vlagu što pogoduje razvoju mlečca (soor-a). Ukoliko ne lečite ovu gljivičnu infekciju ona može da se prenese dublje u dojku, i na bebina usta.

Sunčanje ne utiče na kvalitet i produkciju maminog mleka. Nemojte se izlagati direktnom suncu u periodu od 10 do 18 časova kada je UV zračenje najjače. Vodite računa da bradavice uvek budu zaštićene. Kreme za sunčanje se slabo apsorbuju u krvotok i u mleko pa nema opasnosti za dojenje. Delove dojki koji dolaze u dodir sa bebinim ustima nemojte mazati kremom. Bebi na bazenu ponudite češće dojku nego kod kuće.

Ako ste sa bebom u banji, saune i tople kupke sa vodom preko 36 stepeni nisu za decu mlađu od 5 godina. Mala deca se zagrevaju brže od odraslih pa se lako pregreju, mogu da dobiju povišenu temperaturu, ubrzano lupanje srca, dehidriraju. Ukoliko mama ide u saunu ili tursko kupatilo treba da ponese peškir ili pelenu jer od toplote lako može da se desi da mleko curi.

Povedite računa da beba na bazenu bude bezbedna. Nikada ne ostavljate bebu ili dete bez nadzora odrasle osobe pored vode. Svaka voda dublja od 10-tak centimetara je opasna. To znači da uvek budete na rastojanju od deteta da možete da ga dohvatite pružanjem ruku.