More i dojenje su jednostavno savršena kombinacija. Majčino mleko je praktično, dostupno u svako doba dana i noći, toplo taman koliko treba, količina i sastav mleka su prilagođeni bebi.

Da bi dojenje bilo uživanje i za vas i za bebu dok ste na plaži, sledite sledeće preporuke:

  • Kada izađete iz mora obavezno skinite mokar kupaći kostim, istuširajte se ako postoji mogućnost , pa obucite suvu odeću (topla, mračna i vlažna sredina su idealne za razvoj gljivica i bakterija)
  • Ako niste mogli da se istuširate obavezno pre podoja operite dojke čistom tekućom ili flaširanom vodom od peska, znoja, slane vode ili kreme za sunčanje
  • Smestite se udobno u hladovinu i dojite bebu
  • Izbegavajte sunčanje na stomaku pošto jako pritiskanje dojki može dovesti do zapunosti mlečnih kanala
  • Uzimajte više tečnosti tokom dana, najbolje vode kako ne biste dehidrirali

Opustite se i uživajte! I ne zaboravite i za bebu je letovanje velika promena pa će češće tražiti da sisa jer joj treba tečnost, hrana, uteha, sigurnost.

Isključivo dojene zdrave bebe do 6 meseci uglavnom ne treba pojiti vodom (osim u slučaju kada je temperatura vazduha veća od 35 stepeni). Decu koja doje ali jedu i komercijalno mleko (mlečnu formulu) ili kašice obavezno treba ponuditi vodom. Uvek možete računati na svoje mleko ako je starije dete žedno a nemate vodu pri ruci trenutno.

Želimo vašoj porodici prijatno i bezbedno uživanje na moru!