Nauka je dokazala i pokazala da je majčino mleko nezamenljivo, da dojenje nema alternativu. Države su napisale smernice, uredile preporuke, formirale radne grupe, sistem pruža podršku…a i dalje sve manje žena doji?!

Da li će smernice i preporuke motivisti mame da doje svoje bebe?

Urađeno je puno toga, a mame odustaju, neke čak i pre nego što su počele. Gde grešimo !?

Majčino mleko je idealna prirodna hrana. Dojenje nije samo način ishrane, već mnogo više od toga. Dojenjem se stvara jedna nevidljiva nit, emocija između mame i bebe koju je teško rečima opisati. Neki bi rekli ljubav, ali zapravo je drugačije od ljubavi. Izdvaja je neponovljivost, jedinstvenost i izvrsnost. Emocija je jaka i puna, ispunjena euforijom i komešanjem misli. Nekako se čini silnom…ali sva ta sila je često propraćena bolom, suzama, nelagodom i bebinim plakanjem. I onda za tili čas se okrene i pretvori u strah, nesigurnost, jezu, bojazan i usamljenost. Još ako se plač nastavi, ako se bol u dojkama proširi, ako izostane trenutna punoća dojki, nema čarobnog mlaza već samo po koja kap….osećanje nemogućnosti nadvlada emociju bliskosti. Odustajemo na prvoj prepreci, jer je zamena nadohvat ruke, jer nam je ponuđena, jer je lakše .To je trka sa preponama. Ali kao i hiljadu puta u životu, prepone preskaču volja, želja, upornost i katkad inat. Potrebno je samo da čujemo neki siguran glas iz okruženja koji nam šapne ili jako vikne „TI TO MOŽEŠ“, „USPEĆETE ZAJEDNO“, a ne da stalno odzvanja „možda nemaš mleka“, „ a šta ako je beba gladna.“ Podrška okoline će probuditi motivaciju. Ali da bi okolina podržala dojenje, potrebno je da istinski razume mamina osećanja, strahove, zebnje, nedoumice, a onda i da nauči: zašto je dojenje važno, koji su sigurni znaci gladi , šta je realan, a šta prividan nedostatak mleka…kako sprečiti, a kako lečiti bolne bradavice, koja je dovoljna količina mleka… i još mnogo toga. Napisani su brojni tekstovi, kreirani sajtovi, prepričano je u mnogim „Školicama za trudnice“, prikazano u raznim aplikacijama….samo treba neko da se zainteresuje. Sve zvuči tako jednostavno, a pretvori se u nešto zamršeno.

Ne postoji idealan recept i niko nam ga ne može dati, ni za život ni za dojenje. Svi saveti su dobornamerni, ali niko ne može da proživi naše iskustvo. Iskoristite vreme trudnoće, čitajte, učite, slušajte…osluškujte svoje telo…zajedno sa „podrškom“ (bliskom osobom iz okruženja koja će vas bodriti) istražujute, zamišljajte situacije, nalazite rešenja, pravite strategije…To će ojačati samopouzdanje i produbiti želju, a onda će nastati magija da prepoznate šta vam vaše telo poručuje, kako se dojke menjaju iz dana u dan i šta to znači, šta vam vaša beba „poručuje“, zašto plače, da li je sita ili još malo gladna…sve je stvar osećanja i znanja koja se pretače u iskustvo. Usvojite znanje, ali učite da budete strpljive, tolerantne (pre svega prema sebi), umerene i „racionalne“. Svaka beba je individua za sebe, a vas dvoje počinjete svoju priču, gradite vaš odnos od prvog sata i neka vam dojenje bude zamajac, a ne prepreka.

Samo znanjem možemo da istrajemo, podržimo i istupimo za dojenje.