Svako udaranje je fizička kazna! Fizički kontakt poput šamara, na prvi pogled deluje funkcionalno jer deca prekinu određeno ponašanje. Ali ovo nije dobar izbor za disciplinovanje, jer ne pomaže deci da nauče o samokontroli ili odgovarajućem ponašanju. U stvari, kroz fizičko kažnjavanje dete samo razvija negativnu sliku o sebi. Počeće da misli da nije voljeno ili da je loša osoba.

Fizičko kažnjavanje ima velike nedostatke

Prvo, postoji rizik da bi moglo da povredi dete. Drugo, šalje poruku da je šamaranje ili udaranje drugih dobar način da se nosi sa jakim osećanjima. Treće, može dovesti do dugoročnih problema u mentalnom zdravlju i razvoju dece. Deca koja su kažnjavana fizički mogu postati agresivnija od dece koja to nisu, a vremenom se povećava verovatnoća da će patiti od anksioznosti ili depresije, što svakako ne želite svom detetu! Postoje bolji načini da usmerite svoju decu ka dobrom ponašanju.

Podržite vaše dete da se prikladno ponaša

Jedan od najboljih načina za roditelje je da stvore prilike deci da vežbaju prikladno ponašanje. Prvo, izgradite ljubazan, siguran odnos sa svojim detetom. Ako vaše dete svaki dan zna da je voljeno i cenjeno, veća je verovatnoća da će se ponašati na prilagođen način. Imati jasna porodična pravila je važan korak. Pravila daju detetu do znanja kakvo ponašanje se očekuje, sprečavajući mnoge probleme pre nego što i počnu. Proverite da li vaše dete ima dovoljno dnevnih akivnosti? Osmislite vremenski raspored zajedno, tako će dete biti animirano aktivnostima koje su uzrasno odgovarajuće i koje voli. Takođe možete planirati unapred kako biste sprečili probleme u situacijama u kojima se vaše dete već ranije ponašalo neprikladno. Na primer, sačekajte dete da odspava ili užina pre nego što odete u kupovinu. Ako se ponaša na način koji vam se ne dopada, proverite šta se dešava u okruženju vašeg deteta. Da li ga nešto zabrinjava ili frustrira, da li se nešto neprijatno dešava u neposrednoj blizini? Kod veoma male dece, dobar pristup je premeštanje lomljivih stvari van domašaja, tako da ne govorite „ne“ sve vreme, jer je to veoma frustrirajuće i podstiče anksioznost. A ponekad je samo skretanje pažnje deteta u izazovnoj situaciji dovoljno da smanji loše ponašanje.

Koristite primerene posledice kao odgovor na loše ponašanje

Deca predškolskog uzrasta mogu već da razumeju i reaguju na posledice svog negativnog ponašanja – na primer, ako dete nastavi da baca kaput na pod umesto da ga obuče ili odloži, tog dana nemojte ići u park. Ali posledice će funkcionisati samo na duži rok kada ih kombinujete sa pozitivnim stvarima za podsticanje dobrog ponašanja. Posledice se ne preporučuju deci mlađoj od tri godine, jer su bebe i mališani premladi da shvate da se posledica desila zbog nečega što su uradili.

Upravljanje roditeljskom frustracijom, besom i stresom

Upravljanje sopstvenim osećanjima je važan deo stvaranja toplog porodičnog okruženja punog ljubavi koje pomaže vašem detetu da se ponaša prikladno, očekivano. Ako možete da upravljate sopstvenim besnim ili frustriranim osećanjima na pozitivne i zdrave načine – na primer, tako što ćete ostati mirni, nekoliko puta duboko udahnuti ili mirno odšetati – daćete svom detetu odličan primer kako da se ponaša. Ako ste pod stresom i mnogo ljuti i ne znate kako da ublažite svoja osećanja, možda bi bilo vredno razmotriti neke strategije upravljanja stresom. Ako ste jako ljuti, izdvojite se neko vreme dok se ne smirite. Pokušajte da odete u drugu sobu da duboko udahnete ili pozovite člana porodice ili prijatelja da razgovarate o ovome. Ako se tako često osećate, razgovarajte sa izabranim pedijatrom ili drugim izvorom podrške.

Izvor: Bebbo aplikacija / Članci / Responsivno roditeljstvo