kupanje bebe

Predeo genitalija je veoma osetljiv, izložen infekcijama jer je sredina ispod pelena vlažna, topla te pogoduje razvoju mikroorganizama.

Pelene treba redovno menjati, obično na tri sata, osim ako je beba imala stolicu, tada ih treba odmah promeniti. Predeo ispod pelena treba oprati toplom tekućom vodom , dobro posušiti, proveriti svaki nabor kože , da se nije zadržala voda, te premazati kremom namenjenom za negu pelenske regije. Vlažne maramice treba izbegavati, koristite ih samo ako trenutno nemate pristup čistoj , tekućoj vodi.

Zabunu kod roditelja dečaka obično prave različiti saveti o povlačenju kožice „ prepucijuma“. Prema jednom, kožicu treba polako prevlačiti od rođenja, dok prema novijem stanovištu, kožicu ne treba povlačiti uopšte sve do njenog spontanog povlačenja.

Kožica (prepucijum) pokriva vrh penisa i predstavlja zaštitu od povreda i infekcija. Prepucijum se najčešće odvaja od glavića između 3. i 5. godine života, ali nekada to traje i duže , do potpunog razvoja muških genitalija.

Kada perete genitalije dečake kožicu samo blago povucite na dole do granice pokretljivosti, dok ne osetite otpor. Ne povlačite kožicu naglo, jako, kako biste je svukli do kraja jer tako često dolazi do povreda. Ako povučete kožicu do kraja može se desiti da se ona zaglavi u donjoj poziciji i da je ne možete vratiti nazad. To se zove parafimoza i u tom slučaju morate dete odvesti odmah kod lekara.

Kako vaš dečak raste tako se razvijaju i njegove genitalije te se vrh prepucijuma se širi , postaje sve kraći , a membrana koja spaja kožicu sa glavićem polako se tanji i nestaje.

Kad odete kod pedijatra proverite da li je potrebno dodatno prevlačenje kožice. Pedijatar vam može dati savet da to činite uz upotrebu odgovarajućih krema. Nemojte koristiti lekove u vidu krema na svoju ruku jer nepravilna primena može štetiti detetu.

Prilikom prevlačenja kožice možete primetiti bele naslage koje su proizvod rada lojnih žlezda i ne treba ih na silu uklanjati. Dovoljno je oprati ih vodom i nežno ukloniti mekanim tupferima.

Ukoliko pored beličastih naslaga primetite crvenilo penisa, otok, iscedak iz mokraćne cevi ili je dete uznemireno kad mokri potrebno je da dete odvedete na lekarski pregled.