Kada izraste prvi mlečni zubić svi se obraduju, a „vila Zubić“ obično donese i poklon. Posle prve radosti često se na mlečne zubiće zaboravi. Kao da su manje bitni, čekaju se „stalni“ jer su oni važni. Nepravedno zaboravljeni mlečni zubići se kvare, ispadaju, a ponekad i ozbiljno zabole. Zbog dečjih suza preskače se odlazak kod izabranog stomatologa i problemi postaju sve veći.

Ne čekajte „stalne“ zube, započnite sa higijenom mlečnih zuba odmah po nicanju prvog zubića. Odvedite dete kod izabranog stomatologa u prvoj godini života, a nakon toga redovno bar dva puta godišnje. Dobićete dragocene savete o higijeni zubića, a svaki odlazak će biti za dete jedno prijatno iskustvo. Ako se i desi da se neki zubić pokvari, lako i brzo će biti popravljen na vreme i bez suza.

Zdravlje mlečnih zubića je važno zbog njihove funkcije kako u žvakanju i pripremi hrane za gutanje, tako i za pravilno formiranje glasova i govor, a lep osmeh je izvor samopouzdanja deteta.

Po nicanju prvog zubića gazom i fiziološkim rastvorom redovno čistite zube i usnu duplju, a kada u potpunosti izrastu prvi sekutići upotrebite malu četkicu koju kao naprstak možete staviti na vaš prst. Očistite bebi zubiće najmanje dva puta dnevno bez paste za zube (optimalno posle svakog obroka).

Nakon prve godine počnite sa korišćenjem male količine blage dečije paste sa fluorom. Ona nije štetna ni ukoliko je dete proguta. Četkica za zube treba da bude prilagođena uzrastu deteta (mekana i mala , vlakna jednake dužine, veselih boja, može i da “svira”).

Što je četkica zanimljivija, uz pesmu, igru, šalu, prskanje vode i mnogo strpljenja, pranje zuba će biti uspešnije. Ustvari, vi ste ti koji perete detetu zube, a dete se igra i uči.Tek oko treće godine dete savlada tu veštinu, mada i tada pere zube uz vašu pomoć.

Zubi se peru četkanjem, jedan po jedan, od desni prema griznoj površini zuba, prvo unutrašnji deo zuba, spoljašnji deo zuba, zatim grizna površina. Četkica se drži pod blagim uglom. Učite dete da uzme vodu, ispere zube i ispljune tečnost. Ne zaboravite da se pere i jezik.

Higijena usta i zuba je veoma važna za prve mlečne zubiće, jer jedino higijenom ih možemo održati zdravim dok ne ispadnu i zamene ih stalni zubi.