beba jede

Kad mama i beba stignu kući, počinje učenje i prilagođavanje na novi način porodičnog života. Sigurnost bebe je svakako veoma važna za roditelje, a ona se može tumačiti na više načina. Jedan od njih je i čistoća pribora za hranjenje bebe. Njen imuni sistem će iz dana u dan biti sve jači i jači, spreman da se sam brani od nepoželjnih bakterija i virusa. Ali, dok se to ne dogodi, roditelji bi trebalo da se potrude da sve što bebu okružuje bude čisto. Njen pribor za jelo svakako treba da bude besprekorno čist i po mogućnosti sterilan.

Sterilizacija pribora za jelo se vrši svakodnevno, kako se beba ne bi inficirala korišćenjem higijenski neispravnih flašica, cucli, laža (duda, varalica) a počinje se od trenutka kada beba počne da koristi navedenu opremu. Ovome se kasnije može nadodati i glodalica za zube i igračke koje beba neprestalno gura u usta. 

Pribor koji se koristi treba prati (mehanički) u vrućoj vodi sa deterdžentom (prilagođen bebi opremi), a flašice i poklopce očistiti četkom za pranje flašica i dobro isprati, pa staviti na sterilisanje. Ako se koriste gumene ili silikonske cucle treba ih izvrnuti i dobro otkloniti ostatke mleka. Svaki prevoj, navoj i nabor na priboru proveriti (ukoliko ostane i mala količina mleka, postoji šansa za stvaranje zaraze)

Postoje tri glavna načina sterilisanja:

  1. Sterilizacija hladnom vodom i hemikalijama (tablete ili tečnost).
  2. Sterilizatori na paru – napravljeni specijalno za bebine flašice, električni ili sterilizator koji se stavlja u mikrotalasnu rernu.
  3. Flašice možete sterilisati i tako što ćete ih upakovati kao zavežljaj u tetra pelenu (zbog kamenca) i kuvati ih u posebnoj posudi (npr. lonac), određenoj samo za to, oko 10 minuta od momenta ključanja. Cucle je dovoljno kuvati oko 4 minuta.

Pribor za hranjenje bebe je dovoljno sterilisati prvih 6 meseci.

Kako beba raste i počne samostalno da sedi, tada je i preporučeno vreme za početak uvođenja čvrste hrane, a to je oko šestog meseca života. Pribor iz kojeg beba jede i pije (tanjirići, činijice, kašičice, čaše, šolje), ne morate sterilisati. Dovoljno je da ih operete tečnošću za sudove i toplom vodom, ili u mašini za sudove, kao i za odrasle.

Održavanje higijene je podjednako važno i kasnije kada dete prohoda i počne samostalno da jede. U okviru toga, potrebno je da ga naviknete i da redovno pere ruke.