kuvano jaje

Jaja su važan deo ishrane dece, jer predstavljaju nutritivno bogatu namirnicu. Ona su veoma dobar izvor proteina, a sadrže veliku količinu vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina. Od vitamina i minerala koji se nalaze u jajima najznačajniji su vitamini A, B, E i D, zatim gvožđe, fosfor, cink, kalcijum. Žumance osim svega navedenog sadrži i holin koji je zajedno sa folnom kiselinom odgovoran za razvoj mozga i memorije.

Žumance se uvodi od sedmog meseca četiri nedelje i za to vreme ne bi trebalo uvoditi druge namirnice u bebin jelovnik, već ga treba kombinovati sa prethodno uvedenim.

Pripremite tvrdo kuvano žumance dva puta nedeljno i uvodite sledećim redosledom: prve nedelje 1/8, druge nedelje ¼, treće nedelje ½ i četvrte nedelje celo žumance.

Najbolje bi bilo da kombinujete žumance sa povrćem, izbegavajte davanje sa mlečnim proizvodima, da ne bi ometali apsorpciju gvožđa iz žumanceta. Posebno se savetuju oprez pri uvođenju ove namirnice kod onih beba kod kojih je u porodici bilo alergija na jaja. Ukoliko se u toku ili posle obroka pojavi neka reakcija u vidu crvenila oko usta, na licu ili telu, dijareja, povraćanje ili svrab obavezno prekinite sa davanjem žumanceta, pa pokušajte ponovo za nekoliko nedelja. Celo jaje se uvodi posle prvog rođendana.

Za odojče treba izabrati sveže kokošije jaje – najbolje od malih domaćinstava koji se bave organskom proizvodnjom. Ako je jaje sveže ono će potonuti kada ga stavite u hladnu vodu.

Jaje se dobro opere pod mlazom tekuće vode, zatim se stavi u posudu sa hladnom vodom i kuva 10 minuta od momenta kada voda provri. Skuvano jaje se ohladi (u hladnoj vodi), oljušti i ispere pod mlazom vode od ostataka ljuske. Belanace jajeta se pažljivo odstrani.

Predviđena količina žumanceta se ispasira ili dobro izgnječi viljuškom i doda povrću na koje se dete već naviklo i rado ga uzima.

Jednom kada se uvede celo žumance najbolje je da se na nedeljnom planu ishrane nađe dva puta nedeljno, kao zamena za meso.

Sirova jaja su najpoznatiji izvor salmonele koja je izazivač teške crevne infekcije, manifestovane temperaturom, bolom u trbuhu, dijarejom. Salmonela se obično nalazi u žumancetu, zato se rovito ili živo žumance nikako ne sme davati bebama. Jaje kuvajte dok žumance postane tvrdo.

Jaja se čuvaju na 4 C u frižideru.