kolica za bebe

Stigla je jesen, iskoristite ove šarene jesenje dane za duge šetnje. Još uvek ima lepih toplih, sunčanih dana. Svaki zrak sunca je dragocen. Možete šetati i kada pada topla jesenja kiša i kada je hladnije vreme, samo nemojte ići u šetnju po magli, vetru i jakoj kiši. Tokom šetnje bebama se poboljšava imunitet, bolje spavaju, imaju bolji apetit.

Jesen karakterišu velike oscilacije u vremenu, zato bebu oblačite slojevito, kako bi mogli da reagujete u slučaju toplog ili hladnog dana. Pretopljavanje ne prija bebi, umesto da uživa na svežem vazduhu, ona postaje plačljiva, nervozna i razdražljiva.Tokom šetnje bebi treba da je prijatno toplo, ne pretoplo. Proverite da li je bebi dovoljno toplo , tako što ćete nakon desetak minuta šetnje uvući ruku ispod bebinog pokrivača i dodirnuti joj vrat, stomak – ako osetite da je topao, onda je sve uredu. Temperatura ruku i nogu nije merodavna pošto su ti delovi bebinog tela inače hladniji od ostalih, zbog nedovoljno razvijenog centra za termoregulaciju.

Ukoliko tokom šetnje svratite u prodavnicu po neke namirnice, dete uvek raskomotite, u suprotnom će se oznojiti i čim budete ponovo izašli napolje biće mu hladno. Zato je važno slojevito oblačenje.

Uvek se pitamo koliko bebe smeju da borave napolju? Dok god je dete raspoloženo, deluje srećno i zadovoljno, znači da mu boravak napolju prija. Čim počne da negoduje, plače, vrpolji se, vreme je da se vratite kući.
Jesen je period čestih respiratornih infekcija zato izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama sa većim brojem ljudi pogotovo u prvim mesecima života. Bebi je tada važnije društvo mame i tate, nego druge dece.