srecna porodica

Roditeljstvo – pojam sa mnogo definicija. Kada bi prošetali različitim stranama sveta i pitali roditelje da nam kažu šta je za njih roditeljstvo, dobili bi pregršt različitih odgovora kojima bi zajednička osnova bila LJUBAV. Ljubav kao polazna tačka, od momenta kada parovi saznaju da će postati roditelji, svakim danom je sve veća, šira i dublja, raste u svim dimenzijama, kao što raste i beba u maminom stomaku.

Ali u nekom momentu naiđu prepreke, dileme, izazovi, postane teško, postanete umorni, iscrpljeni, a dete je tu – traži, hoće, ima potrebe. Onda nad ljubavlju preovladaju, strahovi, nesigurnosti, nerazumevanje, pad samopouzdanja. Ove emocije i situacije su zajedničke roditeljima na svim meridijanima,  očekivane, uobičajene.

Obeležavamo mesec roditeljstva, da bi skrenuli pažnju na roditeljstvo u svakom smislu, da se javno govori o tome da nije uvek lako i lepo, ali da uz adekvatnu podršku porodice, društva i okoline, sve prepreke je moguće prevazići.

Mame i tate, pre svega trudite se da budete roditeljski tim, razgovarajte međusobno o strahovima, dilemama, problemima, planovima. Podržavajte jedno drugo. Usmeravajte jedno drugo. Pravite kompromise, delite odgovornost. Nije uvek moguće ravnomerno “na kantar” izmeriti ko je više uradio, ko se više trudi, ko se više odrekao, ali ne zamerite.

Mame, potpuno je u redu ostaviti dete sa tatom i otići na tretman za ulepšavanje, kafu, biblioteku, šetnju, bez griže savesti. Tate, nije problem pogledati utakmicu, otići na fudbal ili košarku, ali pitajte prvo partnerku da li joj nešto treba, kako možete da joj pomognete. Prihvatite i podelite odgovornosti.

Angažujte osobe od poverenja iz vaše okoline da vam pričuvaju bebu, a vi se provedite vreme posvećeni jedno drugom.

Vašoj bebi su potrebni srećni roditelji, ali i roditelji koji rešavaju probleme, preskaču prepreke, odolevaju izazovima. Beba oseća od prvog dana života, zato se trudite da vreme koje provede sa vama u igri, šetnji, malim svakodnevnim stvarima, bude ispunjeno osmesima.

“Zadovoljan roditelj – zadovoljno dete” – jer jedno bez drugog ne mogu, jer su jedni drugima izvor sreće, zadovoljstva, radosti.