Nakon porođaja žene teško priznaju da osećaju tugu posebno ako se ta tuga i neraspoloženje javljaju tokom dojenja. One često brinu o tome da li imaju dovoljno mleka za bebu, da li je položaj i tehnika podoja dobra, šta da rade ako se pojave ragade i tako zanemaruju svoja osećanja. Međutim, neke majke tokom dojenja preplave negativne emocije: opšta nelagodnost, neprijatan osećaj u stomaku, osećaj tuge, beznađa, osećaj krivice, emocionalni nemir. Intenzitet emocija može biti promenljiv tokom perioda dojenja. Iz tih razloga majka nekad ne može da pravilno postavi bebu na dojku, ne približava dovoljno bebino telo svom telu, beba se odguruje tokom podoja, stvaraju se ragade. Često se pojava tih negativnih emocija vezuje za „Baby blues“, ali radi se o drugom sindromu zvanom D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex).

“Baby blues” je privremeno psihološko stanje koje se javlja odmah nakon porođaja. Majka može imati nagle promene raspoloženja od velike sreće do velike tuge i neobjašnjivog plakanja. Ova pojava može trajati par sati, a najviše do dve nedelje nakon porođaja.

D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex) sindrom prati intenzivna, ali kratkotrajana pojava negativnih emocija koje se pojavljuju u intervalima od 30 do 90 sekundi pre samog podoja ili u toku dojenja. Ovaj sindrom se tek nedavno počeo istraživati pa je dostupna literatura oskudna, a zdravstveni radnici nedovoljno upoznati. D-MER je kao refleks, uzrokuje ga nagli pad nivoa hormona sreće – dopamina u trenutku kada mleko počne da se oslobađa iz dojke. Drugim rečima, D-MER se opisuje više kao fiziološki odgovor na hormonske promene u mozgu. Mnoge žene kada čuju od zdravstvenih radnika da je njihovo stanje fiziološko lakše prevazilaze negativne emocije.

Majka nije odgovorna za ovu vrstu reakciju, ona voli svoje dete i dobra je majka, ali refleksne radnje ne možemo da kontrolišemo. Negativne emocije vrlo često majku uvode u razočaranje i dovode do prestanka dojenja. Ne postoje trenutne preporuke za lečenje ovog sindroma.

Ovo su neke preporuke kako da pomognete sebi :

  • Pronađite prijatan kutak gde ćete biti sami sa bebom fokusirani na dojenje,

10-tak minuta pre podoja stavite topao oblog na dojku.

  • Ako vas opušta muzika, pustite tihu, nežnu muziku.
  • Brinite o sebi: ne preskačite obroke, unosite dovoljno vode, nastavite sa multivitaminskim preparatima, izbegavajte stres, obavezno spavajte kada beba spava.
  • Obratite pažnju na vaša osećanja i ako je potrebno obratite se stručnom licu.
  • Slobodno zatražite pomoć i podršku ostalih članova porodice, prijatelja.
  • Kod težih oblika sindroma lekar može prepisati neka pomoćna lekovita sredstva ili lekove koji regulišu nivo dopamina