porodica

Stiglo nam je dugo očekivano proleće a sa njim i najlepši porodični praznici. Pandemija virusa COVID 19 svima nama je promenila način života, odnos sa drugim ljudima, ali i način proslavljanja kako verskih tako i državnih praznika. Svaka porodica ima svoje rituale, tradicije koje se godinama ponavljaju u krugu najbližih. Ali zaista je neophodno da ih i ove godine malo modifikujemo i prilagodimo situaciji.

Razmislite i proučite sve opcije proslavljanja praznika na otvorenom. Srećnici koji imaju dvorište ne bi trebalo da imaju dilemu, samo da ne zaborave da je zaista neophodno proslaviti u krugu najbližih. A to znači samo ukućani koji inače žive zajedno. Ne zaboravite svi su potencijalni prenosioci virusa, kako bake i deke, tako i deca. Veći broj ljudi podrazumeva i veći rizik, a porodica sa bebom ima cilj da svi njeni članovi budu i ostanu zdravi.

Priprema prazničnog ručka najčešće podrazumeva „veliku“ kupovinu. Ove godine za kupovinu je potrebna dobra organizacija. Izbegavajte velike markete i prodavnice u kojima su gužve i redovi. Kupujte ranije , a ne neposredno pred praznik. Nemojte voditi bebe i decu u kupovinu. Organizujte da jedan roditelj obavlja nabavku (uz poštovanje svih mera preporuke za zaštitu od virusa), uz trud da što manje vremena provede u zatvorenom prostoru. Kupujte on-line ako je to moguće.

Praznici su idealno vreme kad naša mašta nema granice, toliko je ideja za ukrašavanje svih delova stana. Ukoliko vam ponestane ideja uvek ih možete „pozajmiti“ sa interneta, a zaista je pregršt kreativnosti koje možete sprovesti zajedno sa svojim detetom,

Bez obzira na uzrast bebe, potrudite se da oseti čari svih praznika. Ako je beba mala ona „ne razume“, ali zato jako dobro oseća sve što se oko nje dešava. Napravite vaše male rituale i tradicije. Stariju decu uključite u sve što radite, ne zaboravite da se oni razvijaju uz vas i svi zajednički „poslovi“ predstavljaju neizmernu sreću za svako dete.

Svejedno da li je broj ukućana veliki ili je porodica „mala“ , uživajte u svakom trenutku, pronađite inspiraciju u prazničnim sitnicama.

Neće praznici nestati ukolko se ne vidite sa svima iz vašeg okruženja, vi „stvarate“ praznike!

Čuvajte svoje bebe i decu, ali čuvajte i sebe, potrebni ste im.

 Smanjite kontakte sa drugim ljudima i smanjićete rizik za ugrožavanje zdravlja.

 Setite se uvek da ste vi i vaša porodica najbitiniji.