Čuvanje majčinog mleka započinje postupkom izmlazanja, ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Izmlazano mleko odmah stavite u sterilne čašice ili specijalne kese koje ćete dobro zatvoriti. U jednu posudu stavite količinu koju će beba popiti za jedan obrok. Obavezno upisati na nalepnici datum odlaganja mleka. Ukoliko u frižideru imate malu količinu izmlazanog mleka i u to želite da dodate novo mleko koje je toplo, nemojte to činiti jer ćete zagrejati ohlađeno mleko. Prvo ohladite novu količinu mleka u posebnoj posudi, a potom ih spojite u jednu posudu, tako da bude dovoljno mleka za jedan obrok. Majčino mleko možete čuvati u sterilnoj zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi od 18-20°C oko 3-4 sata, a ako je temperatura u prostoriji viša mleko odložite u frižider što pre. Ako ga odlažete u dubinu frižidera potrebno je da temperatura bude 4-5°C, onda ga možete čuvati od 24 do 72 sata. Mleko može i da se zamrzne na -18/-20°C, i tako čuva čak i do 4 meseca.

Majčino mleko se može koristiti samo ako je pravilno čuvano. Date preporuke se odnose na skladištenje mleka za zdravu bebu rođenu u terminu. Hladno mleko se podgreva u toploj vodi (kupki) ili grejaču 5-10 minuta dok se ne postigne temperatura prigodna za pijenje. Na osnovu dostupnih stručnih dokaza podgrejano mleko se mora iskoristiti u roku 1-2 sata ili prosuti, i više ne koristiti. Pošto su temperature letnje i veoma je toplo obavezno poštujte preporuke i već unutar prvog sata koristite zagrejano mleko.

Ukoliko izmlazano mleko nosite sa sobom u šetnju, stavite ga u rashladnu kesu ili termos i potrošite u naredna 2 sata. Sveže izmlazano majčino mleko može se nositi u ručnom frižideru najduže 24 časa, samo ako se u njemu nalazi i nekoliko uložaka za torbu. To može biti zgodno ukoliko na odmor putujete sopstvenim kolima, autobusom ili vozom.