dete oko

Oči su veoma osetljiv organ, naročito kod beba. Dešava se, ne baš retko, da se zavrne trepavica ili upadne u oko, a nekada i neki trun uleti i dete počne da trlja oči i plače. Eto velike muke, ali nije veliki problem.

Jedna osoba treba da drži dete u naručju na dobro osvetljenom mestu sa blago zabačenom glavom unazad dok druga vadi strano telo. Obavezno predhodno operite ruke! Uzmite sterilnu gazu, natopite je fiziološkim rastvorom, sa dva prsta razmaknite i fiksirajte očne kapke i pažljivo izvadite trunčicu ili trepavicu, ako je ona vidljiva. Nekada pomaže da ukapate kap-dve tog istog rastvora u ugao oka kada dete gleda u plafon, pa će strano telo “izaći” samo, posebno ako strano telo nije vidljivo.

Možda ćete postupak morati ponoviti više puta dok dete ne prestane da “žulja” oko. Ne treba dozvoliti detetu da trlja oko da ne bi došlo do iritacije i oštećenja rožnjače.

Ako pri ruci nema sterilne gaze, poslužiti će i papirna maramica kada je okrenete sa unutrašnje strane ne dodirujući rukama deo sa kojim se vadi trun ili trepavica.

Nikada to ne radite prstima ma koliko da mislite da su vam ruke čiste, može se desiti da unesete neku infekciju, pa da od malog, bezazlenog problema napravite veliki.