dojenje

Brushalteri (grudnjaci) za dojenje najčešće su dostupni u radnjama bebi opreme ili u apotekama. Uvek kupite odgovarajuću veličinu jer ćete jedino na taj način dobiti najbolju podršku za vaše grudi. Treba da je od pamuka, da nema žice a korpe da nemaju jake i grube šavove već meke ivice koje se ne usecaju. Korpe treba da se skidaju jednim potezom lako, da biste mogli da dojite bebu bilo gde. Bretele treba da budu šire, bez oštrih ivica kako biste izbegli neprijatna usecanja. U prvim nedeljama nakon porođaja mleko često curi u grudnjak za dojenje, pa možete staviti tufere za grudi koji će upiti višak mleka.

Na tržištu je dostupno više modela brushaltera (grudnjaka) za dojenje:

  • Grudnjaci sa kopčama prednja korpa grudnjaka otvaraa se otkopčavanjem kopče koja se uglavnom nalazi na breteli grudnjaka. Kada se otkopča i skine prednji deo, bradavica ili cela dojka je dostupna bebi za podoj. Ovi grudnjaci su veoma pogodni za nošenje u toku dana, pogotovo ako idete van kuće sa bebom jer ne otkrivaju celu dojku.

 

  • Grudnjaci bez kopči veoma su udobni, pojedini proizvođači ih prodaju kao grudnjake za spavanje. Izgledaju kao sportski grudnjak ili kratka majica sa V izrezom. Dojke se oslobađaju jednostavnim pomeranjem tkanine u stranu. Nema kopči, nema žica, veoma je udobno.
  • Mame koje se često izmlazaju mogu koristiti grudnjak za izmlazanje. U predelu gde su bradavice ovaj grudnjak omogućava fiksaciju levka pumpice i na taj način su vam ruke slobodne dok mleko nesmetano curi. Ovi grudnjaci su dosta skuplji i obavezno se pridržavajte uputstva proizvođača.