riba rucak

Sadašnji stav stručne javnosti je da se riba uvodi od 8 meseci života deteta.

Riba je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti, a ujedno je i lako svarljiva. Takođe je dobar izvor vitamina B3, B6, B12, riboflavina, folne kiseline, kao i minerala poput joda, selena, kalijuma i gvožđa. Riba sadrži aminokiseline, neophodne za razvoj, naročito mozga, kostiju, vida, jačanje imuniteta…Naš organizam ne proizvodi aminokiseline, one se moraju uneti hranom.

Ribu je najbolje nabavljati u ribarnicama ili mega trgovinama, iz sasvim jednostavnog razloga – tu se roba najbolje kontroliše.

Sveža riba ima sjajnu, svetlu boju i svež, blag miris. Riba mora da bude glatka, čvrsta, škrge svetlo crvene, bez sluzi. Oči moraju da budu sjajne i lako ispupčene.

Smrznuta riba, sa urednom deklaracijom na kojoj su vidljivi datum proizvodnje i porekla, bezbedna je za upotrebu, jer ona odmah nakon ulova ide na zamrzavanje. Pored toga, smrznuta riba ne gubi svoje nutritivne vrednosti.

Početi sa ribljim vrstama koje nemaju preterano izražen miris i ukus. Najbolje je odlučiti se za pastrmku, lososa, oslića, sardele ili brancin.

Svežu ribu pripremite odmah nakon kupovine. Koristite filete ribe ako niste sigurni kako da je očistite od kostiju. I kod korišćenja fileta svako parče dobro pregledajte i pod prstima opipajte da li ima neku zaostalu koščicu. Dobro operite pod mlazom hladne vode. Ukoliko je kuvate, vreme potrebno za kuvanje je deset minuta. Ako se lako odvaja od viljuške, znači da je gotova. Pri pečenju, potrebno je deset minuta sa jedne strane za parčiće debljine dva i po centimetra. Dok je pri prženju vreme pripreme pet minuta po svakoj strani. Da biste sprečili neželjene neprijatnosti izazvane sa kostima ribe , najbolje je da napravite pire od ribe. Pripremljenu ribu pomešajte sa kašicom od barenog povrća (krompir, blitva) i dodajte malo maslinovog ulja.

Deci ponudite ribu dva puta nedeljno u razmaku od 3-4 dana kako bi mogli uočiti eventualne alergijske reakcije. U početku davati bebi male količine (1-2 kašičice) a kasnije polako povećajte količinu.

Dečji obrok sa ribom pripremajte neposredno pre davanja. Ne preporučuje se da obrok sa ribom podgrevate ili ostavljete da stoji par sati pre upotrebe, čak ni u frižideru. Izbegavajte davanje ribe iz konzerve.