sneg dete

Putovati sa detetom na zimovanje je prava avantura, kako zbog odabira mesta za zimovanje, načina putovanja, pa sve do pakovanja neophodnih stvari.

Kada birate mesto za zimske čarolije, vodite računa da ima uslove prilagođene uzrastu i potrebama vašeg deteta. Proverite da li hotelski smeštaj ima adekvatnu hranu za Vaše dete, a kod apartmanskog smeštaja npr. raspitajte se o načinu grejanja istog.

Zimska garderoba inače zauzima više mesta u prtljagu, imajte u vidu da je deci potrebno poneti po više komada istog odevnog predmeta, predlažemo da napravite spisak. Jakna, kapa, skafander, nepromočiva obuća, rukavice, hulahopke …sve ovo vam je potrebno duplo. Računajte da će se dete mnogo brže pokvasiti ali i oznojiti tako da je neophodno da imate uvek suvu zamenu.

Ukoliko putujete spostvenim kolima neposredno pre kretanja na put proverite vremenske uslove na putu do destinacije. Birajte putovanje u najtoplijem delu dana od 11-15č, ali prilagodite detetovom dnevnom režimu. Takođe se raspitajte o vremenu na željenoj destinaciji, kontaktirajte hotel ili agenciju (planine mogu biti jako nepredvidive tokom zime). Ubacite stvari u auto i sve ostalo spakujte pre nego što dete uđe u auto. Uključite grejanje u automobilu, ali tek kad se stabilizuje temperatura u kolima možete detetu da skinete jaknu, kapu i rukavice. Nije poželjno praviti česte pauze u toku putovanja ( na 2-3 č) jer se auto rashlađuje. Uz obavezno dečije sedište i pojas, namestite da detetu bude udobno. Potrebno je pored dovoljno vode za dete poneti voće i suvu hranu ( krekere, kiflice..) jer se može dogoditi da putovanje traje duže nego što je planirano (imajte uvek dovoljno benzina u automobilu!!!). Važno je da ukoliko idete u privatni smeštaj, znate da li će biti dovoljno ugrejan do vašeg dolaska (ako idete u vlastitu vikendicu, izbegavajte da dete iz kola izvedete u hladan smeštaj).

Ishranu za vreme boravka prilagodite detetovom uzrastu i vremenskim uslovima. Detetu obezbediti tople čorbaste, kuvane obroke (naročito posle boravka na snegu). Često nudite vodu i tople napitke čajeve, kompote…( u privatnom smeštaju je neophodno obezbediti zalihe namrnica koje su detetu potrebne, kao i pelene, sredstva za higijenu).

Boravak napolju je preporučljiv za decu u najtoplijem delu dana (izbegavajte izlazak ako je magla, oluja ili jak vetar). Čuvajte decu od poledice, poseban oprez na skijaškim stazama kao i stazama za sankanje na kojima je veliki broj dece. Izbegavajte duge, iscpljujuće šetnje ukoliko je temperatura u minusu. Šetajte poznatim, utabanim , prilagođenim stazama.

Obezbedite zabavu za popodnevne i večernje sate, jer je hladno za dug boravak napolju. Ponesite detetove omiljene igračke, društvene igre, knjige, slikovnice, bojanke…

Ne zaboravite putnu apoteku, koja treba da sadrži lekove za snižavanje temperature, probiotik, elektrolite , flaster, zavoj, antiseptik, fiziološki rastvor, lekove za hroničnu terapiju (ukoliko je dete koristi), toplomer. Proverite da li u blizini vašeg smeštaja ima dežurna amulanta.

Obraze, nos i izložene delove bebinog lica kao i usne, obavezno mazati zaštitnim kremama. Kada se javi crvenilo na obrazima znak je da treba da uđete u topli prostor.

I pored brojnih zahteva, zimovanje sa decom je zabavno, zdravo i adekvatna priprema će pomoći da cela porodica uživa.