mama i beba

Briga za život i zdravlje prinudila nas je da živimo uz stalno nošenje maski i držanje distance bez fizičkog kontakta . Poslednjih par meseci naša svakodnevnica protkana je strahom , strepnjom, brigom za zdravlje i egizistenciju. Sve to može da vodi u emocionalnu iscrpljenost koja narušava mentalno zdravlje. Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne događa, ali možemo , mirno i racionalno , “hladne glave” uzeti u obzir činjenice i slušati uputstva zdravstvenih radnika. Sačuvati mentalno zdravlje tokom pandemije važno je isto kao i pridržavati se mera i preporuka protiv širenja virusa.

Strah, strepnja, zabrinutost, bol, umor, napetost… dovode do stanja stresa. Ukoliko se radi a akutnom stresu koji kratko traje, organizam se obično lako izbori sa tim stanjem, ali ako je to stanje svakodnevno (dugo traje) , organizam se iscrpljuje, stvara se hormon adrenalin u većim količinama. Adrenalin utiče na smanjeno stvaranje oksitocina (oksitocin je važan za mehanizam isticanja mleka), i zato izostaje refleks otpuštanja mleka.

Kako se poteškoća manifestuje?

Beba aktivno sisa nekoliko minuta, ali bezuspešno , sisa ali ne guta, uznemirena je na dojci, plače, vuče dojku, a majka ima osećaj da nema dovoljno mleka. Suština je u tome da majka ima dovoljno mleka mleka, ali je ono “zarobljeno” u dojkama, došlo je do kočenja (blokade) , zbog stresa i mleko teško ističe iz dojki.

Cilj je umanjiti stres, smanjiti napetost, anksioznost, obezbediti opuštenu, relaksirajuću atmosferu i mleko će ponovo poteći!

Kako postupiti?

  • Stvorite opuštajuću atmosferu (prijatna prostorija, ugodan položaj za dojenje, topao tuš, prijatna muzika, masaža, odmaranje, maženje sa bebom, izbegavanje slušanja uznemirujućih vesti, okružite se ljudima koje volite, koji Vam prijaju, koji u Vašu porodicu unose lepo raspoloženje…)
  • Koristiti metode relaksacije (vežbe disanja, joga, autogeni trening…)
  • Šetajte , radite lagane vežbe
  • Obezbedite vreme samo za sebe
  • Redovno jedite, uzimajte dovoljno tečnosti, izbegavajte alkohol, veće količine kofeina, nemojte pušiti, redovno spavajte
  • Često stavljajte bebu na dojku.
  • Ne ograničavajte dužinu trajanja podoja.
  • U toku podoja radite laganu masažu i kompresiju dojke.
  • Dodatno izmlazajte dojke

Pobedite stres , oslobodite mleko iz dojki, a potom uživajte u osećanjima koje vam pruža oksitocin – hormon ljubavi i sreće.