trudnoca

Trudnoća je kod nas poznatija kao drugo stanje, iako imamo daleko lepši i topliji izraz – BLAŽENO STANJE.

U toku ovog divnog perioda u životu žene dešavaju se promene u emocijama, raspoloženjima, načinu i stilu života, kao i fizičkom izgledu. Prilagođavanje na sve te promene je individualno, zavisi od mnogo faktora kao spoljašnjih tako i unutrašnjih.

Hormonske promene u organizmu manifestuju se na licu trudnice u vidu pojačanih strahova, često suznih očiju, emotivne mekoće, euforije ali i melanholije. Na hormone ne možete da utičete ali promenom stila života i pojedinih dnevnih navika, možete sebi osigurati osmeh na licu.

Posvetite se sebi, brinite o sebi, razmazite sebe. Ako ne znate odakle da počnete, najbolji start je da izbegavate osobe iz vašeg okruženja koje vam unose nemir, neraspoloženje i koje vam pojačavaju strahove.

Birajte osobe koju vas vesele, koje su tople, blagonaklone, koje vas ne kritikuju i uz koje ćete lakše prevazići potencijalne poteškoće.

Obratite pažnju na sadržaj koji pretražujete na internetu, filtrirajte informacije koje dobijate iz medija. Najbolje bi bilo da preskočite mračne, tmurne i traumatične teme. Pokazalo se da forumi, komentari različitih grupa novopečenih mama i trudnica na interentu, takođe mogu da unesu nemir, razdražljivost, raspire zablude, i da su individualna iskustva puna pogrešno prenesenih informacija. Klonite se toga. Čitajte literaturu koja vas opušta i rasterećuje, uživate u dobrom filmu i uvek imajte na umu da možete da birate. Čitajte teme koje se tiču trudnoće i nege bebe nakon rođenja, a koje su pisali stučnjaci. Posetite škole roditeljstva u vašoj blizini (sada ih ima i na internetu), naučite par stvari o dojenju. Što više znanja imate, lakše ćete se izboriti sa predstojećim izazovima roditeljstva.

Maštajte o bebinoj sobi, vašem zajedničkom kutku u kome ćete provodite vreme kada se beba rodi, a kada se steknu uslovi realizujte vaša maštanje.

Obezbedite sebi dovoljno kvalitetnog sna, dan započnite omiljenom pesmom, čašom ceđenog soka ili blagog čaja. Potrudite se da unosite što zdraviju hranu, jer pre svega ona omogućava pravilan rast i razvoj vaše bebe, a vama će obezbediti više energije i bolje raspoloženje ( u redu je da se ponekad zasladite i sa nečim manje zdravim, ali samo povremeno). Slušajte omiljenu muziku, pevajte, beba vas od petog meseca čuje i sigurno će uživati uz tu muziku kada izađe iz stomaka.

Ne zaboravite redovne ginekološke preglede, obavezno radite sve preporučene analize. Od velikog značaja je da imate bezrezervno poverenje u vašeg ginekologa, i opet ne zaboravite da imate pravo izbora.

Ukoliko trudnoća teče po planu, bez komplikacija, bavite se fizičkom aktivnošću (uz konsultaciju sa ginekologom). Provodite vreme u prirodi. Parkovi, šume, planine, reke i jezera opuštaju naš um, blagotvorno deluju na naše zdavlje, a vašoj bebi će obezbediti bolji dotok čistijeg vazduha.

Udovoljavajte sebi na različite načine, radite stvari koje vas čine srećnom, jer svaka vaša emocija biće utkana u bebin genetski materijal.

Ukoliko imate česte strahove, koji vas blokiraju u svakodnevnom životu, potražite savet stručnjaka, jer je zaista moguće prevazići ih.