Radujemo se lepom vremenu, proleće nas mami da svaki slobodan trenutak provedemo što duže u prirodi sa svojom decom, ali moramo biti oprezni da nam uživanje ne bi pokvarile male napasti – krpelji. Vrebaju sa svih strana, tako će se naći u visokoj travi, žbunju, šiblju, krošnjama, vlažnim, senovitim površinama, u šumama, na livadama, ali i parkovima i neuređenim dvorištima, skoro na svim mestima na kojima volimo da boravimo.

Iako potpuna zaštita od krpelja ne postoji, potreban je dodatni oprez koji podrazumeva određene aktivnosti da smanjite rizik. Izbegavajte mesta za šetnju i igru na nesređenim i netretiranim travnatim površinama, birajte pokošenu travu i uređena izletišta. Obavezno detetu stavite šeširić sa širokim rubom (rub šešira min.5cm, nikako kačket), on će štititi glavu, leđa i ramena. Birajte garderobu od prozračnih i svetlih tkanina, ali dužih rukava i nogavica, neka što veća površina detetove kože bude pod tkaninom, a na nezaštićene delove tela namažite repelente (sredstva koja odbijaju insekte od kože) odgovarajuće za uzrast deteta. Čim dođete kući, istresite garderobu, pregledajte i isčešljajte kosu, pregledajte kožu. Krpelji se mogu “zavući” skoro svuda, s toga obratite pažnju na pregibe, podbradak, pazuh, između prstiju…

Ako ipak primetite krpelja ne paničite, nemojte ga mazati nikakvim uljima, alkoholom ili bilo kojim drugim sredstvom. Potrebno je da dete odvedete u zdravstvenu ustanovu da bi krpelja izvadilo stručno lice, što ranije, a najkasnije u roku od 24 časa od momenta uboda. Krpelja nikako i nikada ne vadite sami.

Krpelja možete odneti na analizu zbog provere da li je bio zaražen. Ukoliko je bio zaražen lekar donosi odluku o tome da li treba profilaktički (preventivno) davati antibiotike. Nemojte davati detetu antibiotike samoinicijativno (na svoju ruku). Mesto uboda i zdravstveno stanje deteta pratite mesec dana. Obratite pažnju na zdravstveno stanje deteta par dana nakon ujeda krpelja. Ako se na telu pojavi crvenilo prstenastog karaktera (najčešće oko mesta uboda), povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, uvećanje limfnih žlezda ,obavezno je da  dete odvedete kod lekara.

 

Prirodu ne možemo da promenimo, ne treba da je izbegavamo, već treba da naučimo da se pravilno ponašamo.