beba jede

Kupovina i odabir namirnica za pripremu hrane za bebe neka bude uz slogan: ”Za moju bebu samo najbolje”. Kupujte kod proverenih proizvodjača, kupujte sveže i po mogućnosti organsko voće i povrće. Ako nema svežeg i nije sezona, dobro dođe zamrznuto.

Voće dobro oprati i čuvati u frižideru do upotrebe. Od povrća krompir i bundevu ne prati, čuvati u papirnoj kesi na tamnom mestu do upotrebe. Ostalo povrće: šargarepa, keleraba, grašak, tikvice, karfiol, kelj, brokoli,(blitvu i spanać oprati) čuvati najviše 3 dana u frižideru do upotrebe.

Meso kupovati sveže, u prvoj godini se koristi mlado pileće, ćureće, teleće i jagnjeće meso. Posle prvog rođendana može se u jelovnik uvrstiti i juneće i svinjsko meso. Meso se u frižideru čuvati najviše jedan dan. Zamrznuto do tri meseca.

Mleko se u ishranu uvodi najranije posle prvog rođendana i to punomasno, pasterizovano. Jogurt i kiselo mleko uvodi se oko osmog meseca, beli sirevi posle desetog meseca. Čuvati u frižideru i uvek pogledati rok upotrebe. Za malu decu najbolje je sir kupovati i čuvati u industrijskom pakovanju.

Pripremljenu hranu odmah poslužiti. Ako se odlaže obrok, na sobnoj temperaturi može se čuvati najviše 2h, u frižideru do 42 h. Višak hrane može se zamrznuti i tako čuvati do mesec dana. Sveže pripremljenu hranu, najbolje je zamrzavati u malim plastičnim posudama dovoljno za jedan obrok ili u posudama za led. Jednom odmrznuta hrana se ponovo ne zamrzava.

Ako se hrana razblažuje sa majčinim mlekom, najbolje je to uraditi kada se odmrzne. Bebu hraniti isključivo kašičicom.