Od prvog dana trudnoće buduće mame razmišljaju kako o zdravlju i napretku svoje bebe, tako i o bebinoj sobici, stvarima i sređivanju prostora u kome će beba najviše da boravi. Najčešće pred kraj trudnoće dešava se “veliki šoping” i kupuju se sve neophodne stvari za dolazak bebe. Novopečenim mamama stalno nešto nedostaje od stvari i sitnica za bebu, a vrlo često to “nedostajanje” bude izgovor za izlazak iz kuće.

 

Korona šoping 

Pandemija koja je prisutna promenila je mnoge sfere u životima svih nas, a trgovina i kupovina su prešle na potpuno novi nivo. Okrenuli smo se onlajn kupovini, poručujemo sve što možemo, ali postoje i dalje stvari koje moramo da vidimo, pipnemo da bismo tako procenili kvalitet. Najčešće su to stvari za bebu, jer ne izgledaju isto na slikama i uživo (takođe znamo koliko većina žena voli i uživa u kupovini).

 

Trudnice i led loša kombinacija

Bilo da ste trudnica (u poodmakloj trudnoći) ili novopečena mama koja želi da ide u šoping, nikako vam ne idu na ruku vremenski uslovi i epidemiološka situacija.

Hladno vreme, velike snežne padavine, mnogo vidljivog ali i nevidljivog leda po ulicama i trotoarima otežava kretenje svim ljudima, pogotovo osetljivoj populaciji u koju spadaju i trudnice. Preporuka je da bez preke potrebe ne izlazite iz kuće (čak ni u šetnju na koju stalno ukazujemo), ni kolima, a naročito ne pešice, jer vam je ozbiljno ugrožena bezbednost. Kako trudnoća odmiče tako stomak raste, telo izlazi iz ose i ravnoteža je promenjiva, zato se trudnice “gegaju” jer im je napor da održe stabilnu ravnotežu. A još kada se na celo ovo stanje doda klizav teren, jasno vam je da je najbezbednije ostati kod kuće. Novopečene mame nemaju problem sa ravnotežom, ali odlazak i povratak iz bebi dućana predstavlja ozbiljan poduhvat. Nije preporučljivo da idete sa bebom u nabavku bilo koje vrste, a ako idete bez bebe, planirajte da postoji mogućnost jako dugog zadržavanja (a koliko beba može bez vas, tj vi bez bebe).

 

Parola “snađi se”

Veliki je broj ljudi zaraženih korona virusom, naučili smo da se brzo širi, s toga vam je i zdravlje ugroženo. Ponašajte sa tako kao da su svi potencijalni prenosioci infekcije.

A stvari vam i dalje trebaju….zato iskoristite pogodnosti onlajn kupovine, naručujte sa proverenih sajtova, iz prodavnica u kojima ste do sada pazarili, proverite da li se roba može vratiti u slučaju da vam ne odgovara, pozovite radnju iz koje naručujete da vam bliže objasne artikal koji vam je potreban. Ukoliko ste kod nekoga već videli sličan proizvod, pozovite, pitajte za utiske i karakteristike.

Ako vam je ipak potrebno da vidite “to” što vam treba, pošaljite partnera ili nekog ko je manje rizičan od vas da to kupi (obavezno pitajte da li može da se zameni proizvod).

 

Savet za Vas

Vrlo bitna preporuka je da bez obzira da li ste trudnica ili mama sa bebom – izbegavajte velike zatvorene prostore tržne centre, šoping molove. Do njih je bezbednije stići ali je velika frekvencija ljudi, a kroz zatvoren ventilacioni sistem šire se svi mogući virusi (ne samo korona).

Takođe, apel za buduće mame, ukoliko vam neko poznat iz vašeg okruženja ponudi garderobu od svog deteta za vaše dete, ne bi bilo loše da je prihvatite. Bebe zaista brzo prerastu stvari (te stvari su kratko nošene), većina bebi opreme je periva na visokim temperaturama (ako razmišljate o čistoći), a i ekonomično je, smanjujete vaš spisak za kupovinu (uštedećete novac, koji možete da preusmerite na nešto korisno).

Drage mame i buduće mame, ovo vreme definitivno nije za šopinge, s toga molimo vas ostanite kod kuće.