Letovanje sa bebom, bilo da idete na more, planinu ili selo treba da bude period uživanja, porodičnih radosti i bliskosti. Na dozvolite da vas iznenade neželjeni događaji (opekotine od sunca, dijareja, ujedi krpelja i komaraca, nervozno ili bolesno dete, razne vrste povreda, nedostatak neophodnih stvari ). Dobra organizacija i priprema pre puta može vam mnogo olakšati.

Priprema podrazumeva da dobro razmislite o destinaciji na koju idete, uslovima smeštaja, prevoznom sredstvu, potrebnim stvarima za bebu, putnoj apoteci i obaveznoj zdravstvenoj zaštiti.

Proverite koje epidemiološke mere su preporučene ako putujete van zemlje!

Pripremite spisak stvari koje treba poneti na put.

Što je dete mlađeg uzrasta put treba da bude kraći. Odaberite bliže destinacije! Uslovi u previđenom mestu boravka treba da budu isti, slični ili bolji nego u vašem domu. Pridržavajte se uobičajenih dnevnih rutina i na letovanju. Promena rutina može dovesti do toga da dete bude plačljivo, razdražljivo i da vam ceo dan prođe u pokušaju da smirite i oraspoložite dete.

Ne preporučuje se da idete u mesta u kojima nije moguće obezbediti zdravstvenu zaštitu.

Ako se radi o dužem putovanju, preporuka je da se koristi avionski prevoz, a za bliža odredišta preporučuje se automobil sa obaveznom klimatizacijom i autosedištem.

Autobuski prevoz se ne preporučuje, posebno u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Voz je dobro rešenje ako se obezbede spavaća kola ili se putuje sa malo starijom decom.

Najmanje 5 dana pre polaska treba početi sa unosom probiotika i produžiti sa davanjem za vreme boravka, kako ne bi došlo do stomačnih infekcija. Ne preporučuje se menjanje načina ishrane i uvođenje novih namirnica tokom letovanja.

Ako se radi o bebama i deci koja su sklona infekcijama ili imaju neko hronično oboljenje pre puta je potrebna konsultacija sa pedijatrom.

Poželjno je da planirate duži odmor, 14 dana, ako je ikako moguće. Mesec Juni i Septembar su svakako najpogodniji za letovanje, najmanje su gužve i nije previše toplo. Nemojte izlagati bebu direktnom sunčevom zračenju, posebno u natoplijem delu dana. U ručnom prtljagu pored neophodnih stvari za bebu, ponesite igračke da tokom puta zabavite bebu, a u ručnom frižideru vodu i hranu.

Ako dojite bebu sve je mnogo jednostavnije.

Naoružajte se strpljenjem i možete na put!