masaza bebe

Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa detetom. Dodir je svakoj bebi neophodan, nezamenjiv za razvoj, osećaj sigurnosti i dobro stanje.

Zapravo, masaža jača detetovu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, disanje, imunitet, varenje. Sprečava i umanjuje bolove (neprijatan osećaj) koji nastaju zbog grčeva, pomaže pri spavanju. Podstiče i obogaćuje roditeljstvo.

Tokom masaže važno je da koristite nežne i sigurne pokrete (nesigurni i mlaki pokreti iritiraju bebe, kao i većinu odraslih). Dok masirate ne prekidajte kontakt, neka svakog trenutka ako ne obe, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu tako da masaža ima kontinuitet. Sve vreme dok traje masaža nežno gledajte i pričajte svojoj bebi, rečima joj šaljite poruke ljubavi. Tako stimulišete sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizuelnu komunikaciju. Manje delove tela masirajte vrhovima prstiju, a veće celim dlanom.

Da biste naučili koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sledeće: zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osećaja neprijatnosti.

Sa masažom se može početi odmah posle rođenja bez ikakvog straha i to će čak bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Dok pupčani patrljk ne otpadne ne masirati stomačić i regiju oko pupka. U samom početku masaža treba da traje 2-3 minuta i to samo neki delovi (npr.grudi, nogice, leđa). Postepeno povećavati i trajanje masaže i delove tela koje masirate. Kada beba navrši mesec dana celokupna masaža bebinog tela može da se radi u trajanju od 10-15 minuta, zapravo vreme trajanja masaže zavisi od bebinog raspoloženja.

Masaža detetu daje dodatni osećaj sigurnosti, a time samouverenost za kasniji život. Najvažnije je da vas vodi ljubav, osećaj i svesnost da je nežan dodir, za dete dokaz ljubavi.