dete temperatura

Temperatura, dijareja, povraćanje, osipi, padovi, ogrebotine….spisak „dečijih bolesti“ je dugačak, a spisak roditeljskih briga još duži. Većina dece u ranom detinjstvu se često razboljeva, pored roditelja, najviše su zabrinute bake, deke i bliža familija. Svako od njih iz najbolje namere ponudi neki savet za brže izlečenje, narodni metod koji je sigurno pomagao generacijama dece u toj porodici, biljnu metodu od koje dete „procveta“ ili pak neku „proverenu“ oblogu koja brzo oporavi dete.

Mnogo takvih saveta se može naći na internetu, većina ih je bez proverljivih izvora, kao i bez upozorenja na negativne efekte tretmana.

Kako bi pomogli roditeljima kada se nađu u dilemi čime i kako negovati dete, važno je da „razbijemo“ sledeće zablude:

  • Dete sa boginjama se ne kupa!!!

Duboko ukorenjena zabluda koja može imati ozbiljne zdravstvene posledice po dete sa varičelom. Naime, obavezno je kupanje deteta mlakom vodom, da ne bi došlo da razvoja infekcije na koži. Genitalije i potpazušne jame prati neutalnom kupkom, dete ne treba brisati, već tapkajući posušiti nežnim frotirom. Ukoliko dete ima povišenu temperaturu, tuširanje je preporučeno i nekoliko puta dnevno.

  • Alkoholne obloge su dobre za obaranje povišene temperature kod dece!!!

Alkohol je štetan, naročito za bebe i malu decu. Iako ga deca ne piju, masiranje alkoholom je štetno jer ga koža upija i tako dospeva u krvotok gde može ugroziti rad unutrašnjih organa. Takođe, deca udišu alkoholna isparenja iz obloga, te može doći do negativnog uticaja na rad mozga i trovanja.

  • Krpelja pre vađenja namazati uljem/naftom/acetonom!!!

Ne, ne i zauvek ne. Krpelja, pre svega, obavezno treba da izvadi zdravstveni radnik, nikako roditelji. Zatim, važno je da se krpelj ne tretira ni jednom supstancom. Jer na taj način otpušta „otrove“ u detetov organizam.

Dragi roditelji, iako je stresno svaki put kada se dete razboli, molimo vas da ne koristite neproverene metode lečenja i nege deteta, već samo preporučene od strane zdravstvenih radnika. Posledice koje pojedini postupci mogu da izazovu, nekada nisu sagledive odmah, ali dugoročno mogu ostaviti posledice po detetovo zdravlje.

Halo beba vam stoji na raspolaganju 24h, za svaku vašu dilemu, nedoumicu ili nesigurnost. Od nas ćete dobiti uvek tačne, jasne i zdravstveno proverene informacije.