Odabir ljubimca koji će se pridružiti vašoj porodici trebalo bi planirati, ali…često se desi da ljubimac odabera vas. U tom slučaju ništa vam ne preostaje drugo nego da se prilagodite i učinite sve da bude bezbedno i vama i vašoj porodici, narocito deci, ali i ljubimcu.

Naša preporuka je ipak da ljubimca birate zajedno sa detetom, uz konsultaciju sa stručnim licima, uzimajući u obzir vaše navike, prostor u kome živite, raspoloživost slobodnog vremena, uzrast deteta, eventualnu sklonost ka alergijama, osobine ljubimca i obavezne troškove (pregledi veterinara, vakcine, vitamini, hrana, način održavanja higijene i drugo).

Odrastanje uz životinje može biti velika privilegija i bogatstvo za vaše dete. Dobro odabran i brižno negovan ljubimac može doneti godine uživanja i radosti vašoj porodici.

Ako imate bebu ili malo dete važno je da izbor kućnog ljubimca prilagadite tome.

Spisak najboljih životinja da vaše dete sa njima odrasta:

Ribica može biti idealan ljubimac za početnika kao što je vaše dete. Zlatna ribica je dobar start, što se izbora tiče, ova vrsta nije bez razloga izbor broj jedan kada su ribice u pitanju. Veoma je lepa, atraktivnog izgleda, lako uspostavlja interakciju sa vlasnicima.

Jednostavno se održava.

Pas je ubedljivo najpopularniji kućni ljubimac za decu, Kada birate psa za dete morate se dobro raspitati o njegovom temperamentu i prohtevima (šetnja, hrana, prostor…). Obratite pažnju na veličinu, naročito ako planirate da živi u stanu sa vama. Neki psi mogu biti nepodobni za decu.

Svakom psu će biti potrebno redovno izvođenje napolje, pravilna ishrana, posete veterinaru i naravno, mnogo ljubavi i vašeg vremena.

Iako je odličan ljubimac, pas je dosta zahtevan, pa dobro razmislite da li možete da mu se posvetite. Dobar izbor mogu biti: zlatni retriver, maltezer, bigl, labrador, koker španijel …

Glodari poput hrčka, morskog praseta ili zeca mogu biti sjajne životinjice za kuću.

Mačići su deci najčešće omiljeni ljubimci. Mačke su samostalne, pa mogu ostajati po ceo dan u kući same pod uslovom da im ostavite dovoljno hrane i vode.

Ako odrastaju sa decom prilagođavaju se njihovom temperamentu, pa postaju tolerantni na dečje nekad malo intenzivnije izražavanje ljubavi.

Reptili poput kornjače ili gekona mogu biti sjajne životinje za vas i vaše dete.

Ptice su uvek bile popularne kao ljubimci. Ako ste odlučili da nabavite pticu, možda je najbolji izbor za početak da to bude neki mali papagaj ili kanarinac.

Kojeg god ljubimca da odaberete obavezno pre kupovine konsultujte veterinara!