beba na snegu

Kada dođe zima, hladan vazduh i jači vetar, većina roditelja poželi da sa svojim bebama ostane u toplini doma. Ali bebama, deci i odraslima je potrebna šetnja svakoga dana. Kada se beba postepeno navikne na spoljašnje uslove ( od 15-og dana, svaki dan po 5 minuta duže napolju), boravak napolju povoljno će uticati na bebino zdravlje, san i raspoloženje.

Nagla promena temperature (vruće-hladno), vetar i niske temperture mogu nepovoljno uticati na nežnu bebinu kožu.

Koža kod beba i dece ima svoje specifičnosti, pre svega površinski sloj je znatno tanji i nerazvijeniji. Manje je potkožnog masnog tkiva, što smanjuje zaštitnu funkciju a povećava propustljivost. Hidrolipidni film je posebno osetljiv pa je koža sklona iritaciji i isušivanju. Centar za termoregulaciju nije u potpunosti zreo, zbog toga može doći do bržeg pregrevanja ili rashlađivanja.

Zbog svih ovih karakteristika kože, potreban je poseban oprez i nega u toku zime. Obratiti pažnju i u kućnim uslovima, kao i pri izvođenju napolje.

Preporuka je da roditelji vode računa o temperaturi u prostoru gde beba boravi tokom dana, jer visoke temperature (preko 24 stepena) mogu da dovedu do pojačanog isušivanja, kao i do osipa od vrućine.

U zimskom periodu bebe nije potrebno kupati svako veče (obavezno je pranje pelenske regije više puta u toku dana, kao i umivanje), dovoljno je 3 puta u toku nedelje, pri čemu je poželjno koristiti neutralne sapune/kupke (sindete), kao i hidrante losione kojima se maže koža. Nakon kupanja kožu lagano potapkati mekanim frotirom, vodeći računa da ne ostanu vlažni delovi, time se sprečava pojava suvih promena na koži ( ne trljati).

Da bi se očuvao integritet kože, pre izlaska napolje potrebno je namazati izložene delove lica (obraze, nos, čelo, usne, bradu) i šake ukoliko dete ne nosi rukavice. Koristite kremu koja je nešto masnije strukture, poželjno je da bude namenjena toj svrsi (sos/cold kreme, hranjive/zaštitne kreme). Posebnu pažnju posvetiti koži oko nosa i na bradi ako detetu curi sekret iz nosa ili je pojačano stvaranje pljuvačke zbog nicanja zuba, često brisati tu regiju kada ste napolju i ponovo naneti kremu.

Kada je dete dugo izloženo hladnom vazduhu, javlja se crvenilo na obrazima. Zapravo to crvenilo je znak da ste dovoljno vremena proveli napolju i da je vreme za povratak u toplo.

Pojačanu negu i poseban oprez zahtevaju deca sa izuzetno suvom ili kožom sklonom atopijskim promenama. Tada se koža neguje po savetu lekara specijaliste.