U istoriji postojanja homo sapiensa na ovoj našoj jedinstvenoj planeti Zemlji, nikada se nije više govorilo o zagađenju nego danas. Razvoj tehnike, industrije i čitav napredak čovečanstva doveo je do „smećarskog“ kolapsa na globalnom nivou. I pored apela stručnjaka da naša Zemlja ne može više da izdrži, da se reke, šume, mora i okeani „guše“ od otpаdaka svih veličina, količina zagađenja je svakoga dana sve veća…i samo raste. Upozorenja sa globalnog nivoa je potrebno „spustiti“ na pojednica, na svakoga od nas…razmislimo kako samo malom promenom navika u svakodnevnoj rutini, možemo mnogo da doprinesemo.

A kako jedna mama može da spasi planetu? Verovali ili ne vrlo jednostavno…jer mame imaju najjači motiv, da svojim bebama ostave makar malo zdraviju zemlju, vazduh, vodu i okolinu.

Mnogo je „gedžeta“, pomagala, „stvarčica“ koje nam olakšavaju roditeljstvo, a biti roditelj čini se nikada nije bilo teže. Pre samo 30-ak i „kusur“ godina pelene za jednokratnu upotrebu su bile luksuz (jako skupe i retko dostupne), а sada se ne može zamisliti presvlačenje bez „pampersa“ (naziv proizvođača se odomaćio kao univerzalan za sve jednokratne pelene), iako ubrzavaju proces presvačenja bebe, danas znamo da su među prvim zagađivačima planete. U proseku peleni za jednokratnu upotrebu je potrebno oko 400 godina da bi se razgradila (pojedini delovi pelene nikada ne mogu biti razgrađeni, što znači da ostaju u zemlji zauvek). Jednoj bebi je samo u prvoj godini potrebno više od 2000 pelena. Kod nas ne postoji mogućnost reciklaže tih pelena….ali postoji alternativa za njih (ne, ne mislim da treba da se vratimo na način presvlačenja od pre 30 godina). Preporuka broj 1. budućim i sadašnjim mama: postoje zamenske pelene od prirodnih materijala (najčešće od bambusa) koje su praktične za upotrebu, neuporedivo su zdravije, kako za bebinu kožu tako i za planetu, jesu višenamеnske, ali ih nije potrebno peglati, ekonomičnije su na mesečnom nivou.

Neprijatelj prirode broj 2: vlažne maramice. Iako imaju široku primenu kako za odrasle (koristimo ih na mnogo načina) tako i za bebe, one nisu zdrave za bebinu kožu, pogotovо za pelenski deo. Ostavljaju vlažni trag na koži (uglavnom hemijska jedinjenja) koji dovodi do ojeda i osipa. Većina vlažnih maramica na tržištu nije biorazgradiva, a potrebni su vekovi da se jedna vlažna maramica razgradi. Na sreću, alternativa je vrlo jednostavna, koristite pamučne pelene koje možete nakvasiti na jednom kraju i tako očistiti pelensku regiju, možete oprati bebu pod mlazom mlake vode, a za presvlačenje van kuće birajte biorazdradivu varijantu vlažnih maramica.

Pisali smo o tome da je dojenje ekološka hrana, to je tačno, ali ako iz nekih razloga nema dojenja, znamo da plastične flašice nisu eco friendly (kao i svaka druga plastika mnogo zagađuju životnu sredinu). Bez obzira što su flašice BPA free (ne sadrže najštetniju materiju plastike), ostatak plastike takođe je nezdrav i za bebu i za Zemlju. Neka vaš izbor budu staklene flašice, cucle od kaučuka, a plastični zavrtanj se može reciklirati (npr.čep za hednikep). Takođe dude/cucle/varalice su u varijanti kaučuk (a ne silikon) mnogo manji zagađivači.

Drage mame, osvrnite se oko sebe, razmislite makar dva puta da li vam je neka stvar neophodna, da li ima alternativu koja je manje štetna (i za bebu i za Zemlju), kako odlažete svakodnevni otpad….izazovi sa kojima se susrećemo dovode do širenja ideja, mašte i snalažljivosti, pa hajde da to primenimo u ekološke svrhe. Naizgled mali koraci svakoga od nas mogu doprineti da ne zagađujemo kao do sad, sitna promena navika smanjiće količinu otpada…i tako svi malo po malo vratimo našoj planeti sjaj.

Ponašajmo se prema Zemlji kao prema svom detetu, jer nju sigurno ostavljamo pokoljenjima!