dete na plazi

Uživanje na plaži, toplom letnjem danu, na planini, pored reke, jezera ili samo u parku, čak i običnoj gradskoj šetnji, igri u dvorištu, a bez adekvatne zaštite od sunca i u najtoplijem delu dana, može lako da dovede do nastanka opekotina na nežnoj dečjoj koži.

Može se desiti da tokom boravka na suncu ne vidite crvenilo na dečjoj koži, ramenima, obrazima ili drugim izloženim delovima tela, ali kad dođete kući primetite da je ono izraženo.

Crvenilo na koži, topla, bolno osetljiva koža, uznemireno dete ili čak pojava plikova zahteva da odmah reagujete.

Rashladite dete kupanjem u mlakoj vodi, stavljajte hladne obloge od vode na opečene površine. Kada rashladite dete i napojite vodom, na opečene površine namažite kremu protiv opekotina po savetu farmaceuta ili pedijatra (prilagođenu dečijem uzrastu). Postoji čitav niz preparata koje je dobro imati za tu priliku u kući. Neki su u vidu kreme, neki u obliku spreja, neki se moraju držati u frižideru. Uvek ih upotrebljavajte prema uputstvu proizvođača.

Dete nekoliko dana ne treba da izlazi na sunce, treba da boravi u rashlađenoj, provetrenoj prostoriji, a ishrana treba da se sastoji od dosta voća i povrća, veće količine tečnosti, supe, kompota, a pre svega vode. Bebe koje sisaju treba češće dojiti!

Možete detetu dati sirup na bazi paracetamola ili ibuprofena protiv bolova (vodeći računa o uzrastu, telesnoj težini deteta i prema uputstvu proizvođača).

Ako ste na koži deteta primetili plikove, onda se ipak morate obratiti lekaru. Plikove nikako ne treba bušiti, niti kožu deteta mazati belancetom, pastom za zube ili nekim drugim preparatom iz „domaće radinosti“.

Ne dozvolite da dete dobije opekotine od sunca!

Pridržavajte se sasvim jednostavnih mera zaštite : šeširić, krema za sunčanje i izbegavanje boravka napolju u najtoplijem delu dana!