beba

Iako pojava končića krvi ili tragova sveže krvi na stolici bebe može veoma zabrinuti roditelje, najčešće se ne radi o ozbiljnom problemu. Do ove pojave može doći zbog: 1) nezrelog imunog sistema creva i preosetljivosti na proteine hrane ili 2) postojanja ranica na analnom otvoru.

Pravilnim savetima pedijatra vezanim za izmenu u ishrani bebe ili održavanje higijene i nege bebe, ove se tegobe u najvećem broju slučajeva vrlo brzo uspešno rešavaju.

1) Kada je reč o preosetljivosti na proteine hrane, sveža krv se javlja odvojeno od ostatka stolice, obično već u prvom mesecu po rođenju. Vidljiva je golim okom, u vidu je končića, a u stolici može, ali i ne mora da bude primesa sluzi. Ova deca izgledaju najčešće zdravo, lepo su raspoložena, ne plaču, a drugi simptomi obično nisu prisutni – nema povraćanja, proliva, nadutosti stomaka.

Pojava krvi u stolici je češća kod beba koje su na ishrani mlečnom formulom u odnosu na decu koju majke doje zbog različitog odnosa proteina u sastavu mleka. Povećana osetljivost na proteine kravljeg mleka retko se može javiti i kada dete isključivo sisa. Količina proteina mleka koje majka unese kroz svoju ishranu, a koja dospe u majčino mleko je mala, ali kod nekih beba ipak može dovesti do pojave krvi u stolici.

Simptomi se javljaju postepeno. U početku samo u ponekoj stolici mogu biti prisutni tragovi krvi, dok se vremenom krv pojavljuje u gotovo svakoj stolici.

Iako sa sazrevanjem creva, ovo stanje prolazi, preporučuje se da se roditelji jave pedijatru, koji će dati savet u vezi sa promenom mlečne formule i uvodjenjem hipoalergijske mlečne formule za odojčad. Ukoliko majka doji bebu, a tegobe su malo izražene i krv se samo povremeno javi, dojenje se u najvećem broju slučajeva može nastaviti. Kod izraženijih tegoba potrebno da majka iz svoje ishrane potpuno isključi mleko i mlečne proizvode 3–7 dana, posle čega u najvećem broju slučajeva dolazi do nestanka krvi u stolici beba, a majka ishranu treba da nastavi bez kravljeg mleka, ali sa mogućnošću postepenog uvođenja mlečnih proizvoda.

2) Kad je reč o pojavi končića sveže krvi na bebinoj stolici ili samo na peleni, a beba je uznemirena, nema redovnu stolicu, odlaže pražnjenje creva i slabije jede, onda je u pitanju oštećenje analnog otvora prilikom eliminacije suvlje i tvrđe stolice, te otežanog pražnjenja, koje je najčešće praćeno plačem.

Pri pregledu pedijatar obično otkriva jednu ili nekoliko ranica na analnom otvoru, a terapiju preporučuje zavisno od uzrasta bebe i načina ishrane, u smislu promene mlečne formule, davanja veće količine vode ili pak pripreme namirnica koje omekšavaju stolicu i olakšavaju pražnjenje. Važna je i dobra lokalna higijena. Posle svake stolice treba nežno oprati analnu regiju mlakom vodom i blagim tečnim sapunom, a ako postoji ojed, kožu namazati kremom koja sadrži cink. Promena pelena treba da bude posle svake stolice, i to što pre. Bebama koje stalno imaju tvrdu stolicu, od pomoći može da bude ako se analna regija ujutru i uveče namaže kremom sa pantenolom, koja ubrzava oporavak kože.