dete igra

Deca se u jaslicama uče socijalizaciji, da dele sa drugima, poštuje druge…uče se raznim vidovima discipline, kao što je: strpljenje, samokontrola, upravljanje sopstvenim emocijama. Uče i praktične stvari: pranje ruku, obuvanje i pertlanje cipelica, oblačenje gardarobe, spremanje igračaka. Kroz igru stiču samopouzdanje, pravilno se razvijaju.

Kako sebi i detetu da olakšate polazak u jasle?

Pripremite sebe, čitajte savete, razgovarajte sa članovima porodice i pričajte o odlasku deteta u jasle. Dete posmatra vašu reakciju i preslikava je. Ako ste vi tužni i sa suzama u očima ostavljate dete u jaslicama i ono će se rastužiti. Šetajte sa detetom oko jaslica.Pričajte mu kojih sve lepih igračaka ima u vrtiću, kako će upoznati nove drugare, koje ga sve igre očekuju…

Jednog dana uđite i raspitajte se o organizaciji, zamolite da se upoznate sa prostorom u kome će boraviti Vaše dete. Pred polazak deteta u jasle dođite sa detetom i upoznajte odgovornu sestru, nekoliko dana budite sa detetom kratko vreme u jaslama, nakon toga ostavite dete na kratko i svaki dan produžavajte vreme boravka deteta, dok na kraju ne ostane do kraja radnog vremena.

Svakog dana kada dovedete dete i predate sestri, pozdravite se sa detetom i odmah otidjite, nemojte se zadržavati. Uvek dodjite po dete u dogovoreno vreme, raspoloženi, sa osmehom. Kada preuzmete dete iz jaslica, provedite u igri sa detetom neko vreme.

Dozvolite detetu da u jasle ponese neku svoju omiljenu igracku, a sve u dogovoru sa sestrom.