Juni je jedan od najpoželjnijih meseci za odmor sa bebama i malom decom. Izbećićete gužve tokom samog putovanja kao i na željenom odredištu. Letnje vrućine nisu još tolike da se ne možete boriti sa njima. Verovatno ćete moći najveći deo dana da boravite napolju u druženju sa decom i uživanju u prirodi, gde god da ste odabrali da idete na letovanje.

Uz dobru organizaciju i pažljivo odabranu destinaciju, letovanje u junu može biti jedna divna uspomena za celu porodicu.

Priprema podrazumeva da dobro razmislite o destinaciji na koju idete, uslovima smeštaja, prevoznom sredstvu, potrebnim stvarima za bebu, putnoj apoteci i obaveznoj zdravstvenoj zaštiti.

 

Ne preporučuje se da idete u mesta u kojima nije moguće obezbediti zdravstvenu zaštitu.

Pripremite spisak stvari koje treba poneti na put.

Birajte bliže destinacije ako idete na odmor sa bebama i malom decom. Planirajte putovanje automobilom, sa obaveznim autosedištem i klimatizacijom. Ako ste se ipak odlučili za udaljene destinacije odaberiti avionski prevoz ili putovanje noću.

Izbegavajte za putovanje i boravak napolju najtopliji deo dana, posebno budite oprezni ako duva vetar. Može vam se učiniti da tada nije pretoplo i da zbog toga dete zadobije opekotine po koži ili dobije sunčanicu. Šeširić sa širokim obodom, sunčane naočare, kvalitetna krema sa najveći zaštitnim faktorom su obavezne. Nežnu dečju kožu treba zaštiti ne samo na moru, nego i ako ste za letovanje odabrali mesto na planini, jezeru ili na selu.

Zaštite kožu od ujeda komaraca/krpelja, izbegavajte nesređene i netretirane travnate površine u okolini reka i jezera.

Proverite da li je okruženje u kom boravite sa detetom bezbedno.

Pridržavajte se uobičajenih dnevnih rutina i na letovanju. Promena rutina može dovesti do toga da dete bude plačljivo, razdražljivo i da vam ceo dan prođe u pokušaju da smirite i oraspoložite dete. Nije poželjno uvoditi nove namirnice u ishranu deteta tokom letovanja. Vodite računa da dete unosi dovoljno tečnosti, najbolje vode. Ako se radi o bebi koju dojite, dojite je što češće. Održavajte higijenu, perite ruke, pripremajte na higijenski način namirnice, ne ostavljajte pripremljene namirnice van frižidera, posebno ne mleko. Stomačne infekcije su česte na letovanju, mogu biti ne samo neprijatne nego i opasne po dete. Mogu se sprečiti pravilnim održavanjem higijene i upotrebom probiotika.

Igrajte se sa detetom, šetajte, plivajte, koristite svaki trenutak za druženje i nova otkrića. Zaboravite na mobilne telefone, poslovne obaveze, ne provodite vreme za lap topom. Letovanje je prilika da se maksimalno posvetite porodici, obogatite uspomenama, učvrstite emocionalne veze i pružite još jedna stabilan oslonac za detetov razvoj.