hrana povrce

Priprema namirnica za svakodnevnu upotrebu u ishrani odojčića i male dece treba da bude zadovoljstvo za roditelje koji žele da hrane svoju decu najbolje moguće. Nije zanemarljivo da je ova priprema krajnje jednostavna, namirnice pristupačne, a sve zajedno i veoma isplativo.

Kada se pripremate za ovu kreativnu avanturu potrebno je obezbediti dobar blender, šerpice , tegle i plastične posudice koje će služiti isključivo za pripremu, čuvanje hrane i hranjenje bebe.

Priprema povrća

Krompir spada u blagu namirnicu koju bebe rado prihvataju.Najbolji je beli krompir, neoštećen, bez klica i zelenila na kori. Bariti ga u ljusci sa malo vode, pasirati ga (ne blendirati) uz dodatak majčinog mleka ili formule (zavisi čime se dete hrani) ili vode.

Šargarepa je najbolja mlada, sveža, oljuštiti je od spoljne kore pod mlazom tekuće vode. Bariti u malo vode ili na pari, pasirati u blenderu sa majčinim mlekom ili formulom ili vodom u kojoj se kuvala.

Bundeva je dobro povrće za uvodjenje u čaroban svet hedonizma. Najbolje su muskatne, očistiti ih od kore i semenki, kuvati na pari ili u malo vode. Pripremati kao i predhodne namirnice kao pire ali i kao potaž.

Grašak, tikvice, keleraba i brokoli – ovo povrće očišćeno može se pripremati kao predhodno povrće ili pripremati posebno kao pire. Može se i miksati sa ostalim namirnicama.

Karfiol i kelj bariti na pari ili u malo vode ali otklopljen kako bi što vise neugodnih mirisa isparilo, pripremati kao i ostalo povrće.Bebe ga rado jedu u kombinaciji sa pireom od krompira.

Blitvu i spanać dobro opran pod mlazom vode, pripremati kao pire ali voditi racuna da je sveže pripremljen, ostatak ne ostavljati za sutradan.

Obroci treba da budu protkani veseljem , strpljivo, bez prisile u prijatnoj atmosferi.