trudnica

Vaše telo od rođenja priprema grudi za dojenje. Budući roditelji se za dojenje zainteresuju uglavnom tokom trudnoće. Uspeh u velikoj meri zavisi od Vaše motivacije i podrške okoline.

Trudnoća je stanje kada u organizmu žene dolazi do velikih promena. Među prvim promenama koje žena primeti (oseti) u ranoj trudnoći je preosetljivost dojki. Cela površina kože je osetljivija, a na bradavici i areoli možete osetiti blago peckanje, čak i bol prilikom dodira. Grudi menjaju oblik, postaju čvršće i veće. Bradavice i areole su tamnije. Kada grudi porastu, kupite odgovarajuću veličinu grudnjaka. Koristite pamučne grudnjake koji Vas neće stezati i žuljati. Perite dojke na uobičajen način.

Oko bradavice su tamni krugovi (areole) na njima možete primetiti mala izbočenja – „kvržice“, to su Mondgomerijeve žlezde koje štite kožu bradavice izlučujući male količine masnog premaza. Pranje grudi agresivnim sapunima samo uništava ovaj zaštitni sloj na bradavcama. Neke mame će primetiti da im se pojavljuje po koja kap mleka iz izvodnih kanala mlečnih žezda, ali mame koje pre porođaja ne primete mleko na bradavicama, ne moraju da brinu, i to je sasvim uredu.

Veličina grudi nema nikakve povezanosti sa uspehom dojenja. Važno je upoznati anatomiju sopstvenog tela, pratiti promene, jer će Vam to pomoći da bolje savladate veštinu dojenja.

Dojke ne morate na poseban način pripremati za dojenje tokom trudnoće! Dojke se ne tretiraju posebnim sapunima, penom, kapima, ne trljaju grubim peškirom, niti se bradavice izvlače, jer na taj način remetimo biološku pripremu dojki za dojenje.

Kako se onda pripremiti za dojenje?

Razgovarajte sa drugim mamama, čitajte o dojenju, uključite se zajedno sa suprugom u Školu roditeljstva. Važno se da se upoznate sa tehnikama podoja, položajima tokom dojenja, načinima za stimulaciju laktacije, mogućim preprekama, kako ih izbeći, kako obezbediti podršku, organizovati vreme… Sva stečena znanja mogu da pomognu! Savete i stavove koje niste dobili od zdravstvenih radnika najbolje je proveriti sa svojim lekarom, patronažnom sestrom, edukovanim savetnicama za dojenje ili pozovite telefonsko savetovalište „Halo beba“, koje je 24 sata tu za vas, da vam odgovori na sva pitanja u vezi sa dojenjem, kao i aplikacija „Halo beba o dojenju“.

Stečena znanja i veštine vezane za dojenje, još za vreme trudnoće, kontinuirani trud, čvrsta odluka u nameri da se istraje kada se naiđe na neku od prepreka kao i podrška okoline, omogućiće bebi da dobije najkvalitetniju hranu – mamino mleko.