beba napolju

Od svih vesnika proleća najviše se radujemo dužim sunčanim danima i prijatnim dnevnim temepraturama. Kada je vreme toplo i sija sunce onda roditelji sa bebama i malom decom zaista imaju više izbora kako da provedu slobodno vreme.

Prolećna šetnja u prirodi je nezamenjiv izvor zdravlja kako za roditelje tako i za decu.

Novorođene bebe već od druge nedelje života mogu postepeno da “izlaze” napolje, a prijatne prolećne temperature su idelane za njih. Poštujte preporučen ritam postepenog adaptiranja novorođene bebe na spoljašnje uslove. Posmatrajte bebu kada menja prostor u kome boravi, većina beba se „opusti“ kada ih izvedu napolje.

Koliko god prirodno bilo i naša iskonska potreba da budemo na otvorenom prostoru, pojedini roditelji i dalje imaju dileme oko boravka u prirodi. Prolećni povetarac ne može da naškodi bebi, obucite bebu kao i sebe (preporučen sloj više), stavite kapicu i često proveravajte da li je bebi vruće ili hladno. Ponesite uvek rezervnu garderobu (čak i na kraćim relacijama) jer bebe znaju da se „unervoze“ i negoduju ako im je pretoplo. Krpelji i ostale male napasti mogu predstavljati određenu „opasnost“ ali i za njih postoji rešenje. Ne idite u šumu sa visokom travom, izbegavajte neuređene delove, obzirom da je beba kompletno obučena sa kapicom, šanse da se neka bubica zadrži u koži su jako male (pri povratku iz prirode uvek pregledajte bebu).

Parkovi, izletišta, reke, planine, šumarci sve su to mesta gde će vaša beba uživati. Bez obzira šta da izaberete svuda su interesante stvari kojima možete stimulisati bebin razvoj. Pričajte sa bebom, „obajasnite“ kako je trava zelena, pokažite cvetove različitih boja, „igrajte“ se sa grančicama i mladim lišćem, gledajte u oblake i oslobodite maštu. Ukoliko ugledate neku životinju, pticu ili insekta pričajte bebi o tome, jer koliko god beba bila mala ili velika nikada nije rano za upoznavanje sa prirodom. Vi ćete se zabaviti , a u isto vreme ćete stimulisati razvoj svoje bebe .

Praktikujte boravak napolju svakoga dana, makar to bio odlazak u obližnji parkić, svakako je je značajnije, bolje i zdravije nego veliki zatvorni prostori sa velikim brojem ljudi i centralnom klimatizacijom.