Stiglo nam je dugo očekivano proleće, a kao što to obično biva imamo red kiše, pa red sunca. Kada su nam sunčani dani jedva čekamo da promolimo glavu van kuće i da nas dugo greje prolećno sunce. Proleće najviše obraduje mame koje su svoje bebe rodile u novembru, decembru i januaru, em sad mogu napolje kad požele i koliko žele, em imaju širok izbor svežih namirnica na pijacama za početak nemlečne ishrane.

Pijace u proleće su predivne, mame nam sva čula, dominira zelena boja koja odmara oči (ali i čisti organizam), mirisi svežeg povrća nas „teraju“ da jedemo zdravo, a bebama možemo da ponudimo SVEŽE ubrane namirnice. Ukoliko je vaša beba u procesu isprobavanja hrane, zaista izborom na pijacama ne možete pogrešiti, još ako imate neku baku koja uzgaja povrće na proverenom mestu, vaša beba ima sreće.

Dajte vašoj bebi da proba mlade krompiriće (ili barene ili pečene u rerni), neka okusi i sveže zelje i spanać, takozvane „zelene bombe“ pune hlorofila za punjenje crvenih krvnih zrnaca. Tikvica je bogata vlaknima i mineralima, olakšaće varenje i razmekšati stolicu, uvek je pogodna kao „pomoćna“ namirnica uz ručak.

Ko može da odoli mladom crnom luku, ukusan je i odličan saveznik organizmu protiv alergija. Ako je vaša beba starija od 8 meseci možete joj ga postepeno uvoditi u ishranu.Iskoristite prolećnu šargarepu, paškanat i peršun za čorbicu od povrća koja nema masnoće, a daje snagu bebama.

Mladi kupus, predvodnik zdravog prolećnog povrća, bogat vitaminima od kojih najviše dominira vitamin C, možete ga uvesti u bebinu ishranu nakon 10. meseca. Lakše se vari od zimskog kupusa, a pozitivno će uticati na metabolizam, imunitet i razvoj organizma.

Ukoliko se vaša beba bliži prvom rođendanu ili ste ga skoro proslavili, nemojte se dvoumiti, dajte vašem detetu da proba jagode, trešnje, maline i ostalo bobičasto (crveno) povrće. Nepravedno je zanemaren u ranom uzrastu kao jak alergen, ali bebe ga mogu jesti povremeno u malim količinama. Važno je da ga postepeno uvedete (tri dana po malo u jutarnjim časovima) i da, ukoliko je moguće izaberete neko „manje prskano“.

Drage mame, šaljite tate svaki dan na pijacu (sa spiskom, naravno) a ako oni ne mogu onda idite vi. Pored navedenog uvek kupujte svežu kelerabu, brokoli, karfiol i sve što vam „zapadne za oko“ na tezgama. Ukoliko niste sigurni da li je vaša beba u adekvatnom uzrastu za neku namirnicu, konsultujte se sa stručnjakom (pedijatar, patronažna sestra).