dete kosa

Proliv (dijareja) je sindrom koji podrazumeva česte, obilne, tečne ili vodenaste stolice. Uobičajen je kod dece. Boja stolice varira od smeđe do zelene, a nekad se u njoj mogu primetiti komadići delimično svarene hrane. Ostali simptomi uključuju bol u stomaku, grčeve, nadimanje, mučninu, povraćanje ili povišenu telesnu temperaturu praćenu groznicom. Dijareja može da dovede do dehidracije, što može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.

Ukoliko je Vaše dete mlađe od tri meseca i ima dijareju, obavezno posetite pedijatra.

Konsultujte lekara i ukoliko Vaše dete:

 • ima hroničnu (produženu) dijareju;
 • ima tragove krvi u stolici;
 • gubi na težini.

Odmah, bez odlaganja, odvedite dete do najbližeg bolničkog odeljenja hitne pomoći ukoliko ima dijareju i uz to:

 • pokazuje znake dehidracije: ne mokri ili slabo izmokrava, bledo je i mršavo, ima upale oči, hladne ruke i stopala, pospano je ili veoma mrzovoljno;
 • ne može da zadrži tečnost i ima jake bolove u stomaku ili bolove u stomaku koji ne prolaze;
 • brine Vas detetovo stanje, izgleda Vam jako loše.

Vi najbolje poznajete svoje dete, pa verujte svojim instinktima ukoliko Vam ono ne izgleda dobro. Znaci ozbiljnog stanja koje zahteva hitnu medicinsku pomoć uključuju: jak bol u stomaku, pospanost, bledu ili modroplavu kožu, dehidraciju, otežano disanje, epi napade i smanjenu reaktivnost na spoljašnje stimuluse i draži.

Analiza stolice

Nekad su uzročnici dijareje mikroorganizmi – specifični virusi, bakterije ili paraziti. U takvoj situaciji, mikrobiološka analiza detetove stolice može pokazati izvor problema. Ukoliko je dijareja hronična, Vaš pedijatar će možda zahtevati analize krvi i stolice u sklopu potrage za drugim, osnovnim uzrocima proliva.

Lečenje proliva

Tečnost

Najvažnije je da se pobrinete da Vaše dete unosi dovoljnu količinu tečnosti. Veoma je važno da dete unosi male količine tečnosti, ali često – na primer, svakih 15 minuta po nekoliko gutljaja. Najbolje je da koristite već pripremljenu tečnost za oralnu rehidraciju ili praškove za rehidraciju koje ćete rastvoriti u prokuvanoj i ohlađenoj vodi. Ukoliko niste u prilici da nabavite rastvor za rehidraciju ili ga nemate kod sebe, možete koristiti razblaženi sok od jabuke . Sok izmešajte sa vodom u odnosu 1:2, jer nerazblažen sok može pogoršati dijareju. Ukoliko imate malu bebu koja je na podoju, nastavite da je dojite, ali češće. Između podoja joj možete davati rastvor za oralnu rehidraciju koji je prilagođen uzrastu bebe. Ukoliko bebu hranite na flašicu, u konsultaciji sa pedijatrom , možete bebu hraniti sa posebnom mlečnom formulom (bez laktoze) koja je namenjena za tu situaciju uz dodavanje sredstva za oralnu rehidrataciju.

Hrana

Može se desiti da dete odbija hranu u početnim fazama dijareje. Ukoliko je gladno, možete mu dati što god poželi da pojede. Nikada ne ostavljajte dete bez hrane duže od 24 sata.

Dodatni tretmani

Ukoliko je dete veoma dehidrirano ili ne može da zadrži tečnost koju popije, možda će mu biti neophodna intenzivnija nadoknada tečnosti u bolničkim uslovima, bilo u formi intravenske infuzije ili nazogastrične intubacije – tečnost se daje kroz malu plastičnu sondu, koja se kroz nos sprovodi direktno do želuca. Nemojte lečiti dete na svoju ruku lekovima protiv dijareje. Nema naučnih dokaza da su ovi tretmani delotvorni. Vašem detetu verovatno nisu neophodni ni antibiotici, a lekar će Vas svakako informisati o najboljim mogućnostima lečenja.

Prevencija proliva

Ukoliko je Vaše dete imalo dijareju izazvanu bakterijskom ili virusnom crevnom infekcijom, pobrinite se da svi u porodici redovno peru ruke, da ne piju iz iste flaše ili šolje i da svako koristi svoj pribor za hranu. Najbolje je da dete ostane kod kuće i da ga izolujete od druge dece, škole ili vrtića najmanje 24 sata nakon prestanka proliva.

Hronična (produžena) dijareja

Može biti uzrokovana:

 • netolerancijom na laktozu (mlečni šećer);
 • parazitskom crevnom infekcijom, poput one koju izaziva parazit Giardia lambliae;
 • celijakijom;
 • netolerancijom na hranu;
 • sindromom „razdražljivih creva“;
 • drugim, manje uobičajenim stanjima, poput inflamatornih bolesti creva (npr. Kronova bolest).
 • ponekad mala deca piju previše voćnih sokova, što može dovesti do hronične dijareje.