osecaj sigurnosti

Uporedo sa razvojem samostalnosti i samopouzdanja, uz podršku roditelja, dete razvija i emocionalnu sigurnost. Osnov za razvoj sigurnosti jeste uspostavljanje ravnoteže između podsticanja deteta i obuzdavanja njegove slobode, što treba činiti s puno ljubavi, uz podržavanje deteta, pokazujući da ga volimo, verujemo mu. U ovim složenim razvojnim procesima, svojim stavom, doslednošću, strpljenjem, roditelji imaju najvažniju ulogu. Svaki put kada prepoznaju potrebu deteta i pruže mu sigurnost i podršku, dete uči da su njegovi roditelji tu kada mu je potreban oslonac i podrška.

Ako je dete stalno pod pritiskom roditelja, trpi grdnju, kritike, zabrane, sticanje osećanja sigurnosti je veoma otežano. U tim okolnostima dete nije spremno da istražuje, da uči, ono razvija nepoverenje i nesigurnost u odnosu na sebe i svoju okolinu.

Ali, ako pustimo dete da pokaže interesovanje za nešto novo, nepoznato i pri tome smo tu pored njega, da ga podržimo, ohrabrimo, razumemo kako se oseća, učimo ga kako da savlada strah i nauči novu veštinu, ispunjavamo njegovu potrebu za ljubavlju i sigurnošću.

Zato kada god primetite da je vaše dete uznemireno, tužno, ljuto, uplašeno proverite kako možete da mu pružite podršku, kako možete da mu pomognete da se oseća sigurno i zaštićeno, pa da se upusti u izazove koje razvoj sa sobom nosi.

Deca vole pravila, jer im pravila obezbeđuju jasnoću. Vole i doslednost u roditeljskom postupanju, kao i njihovu jedinstvenost u stavu. Tako deci postaje jasno šta se od njih očekuje, mogu predvideti kako će se mama i tata ponašati. Tada rastu u stabilnom okruženju sa jakim osećanjem izvesnog, što im obezbeđuje sigurnost i mogućnost da se igraju, druže, istražuju, uče.

Osećanje sigurnosti deteta u vas kao roditelje razvija se svakodnevno.

 

Primer:

  • Jedan od prvih koraka na kojima se roditelji suočavaju sa potrebom deteta za osećanjem sigurnosti često se dešava kad negde treba da odu. U tom slučaju, dete najpre pripremite na vreme – u opuštenoj atmosferi, nežno, s puno ljubavi, kažite mu da ćete biti odsutni i navedite kada ćete se vratiti. Više puta ponovite razgovor na isti način, kako bi dete moglo očekivati vaš odlazak. Prilikom odlaska, roditelj treba da podseti na dogovor i obeća da će se vratiti. Kada se vrati, treba da naglasi detetu da je obećanje i Ovaj proces je osnova za stvaranje poverenja i izgradnju sigurnosti. Posle nekoliko ovakvih, ponovljenih postupaka, dete neće pokazivati nikakvu uznemiranost prilikom odvajanja.
  • U vreme kada ste sa detetom, posvetite mu se i pružite mu svu pažnju. Važno je da dete zna da ulažete napore da to postignete i da to i vi želite. Ako vaše dete želi pažnju koju mu u određenom trenutku ne možete ukazati, budite iskreni, recite mu to i obećajte da ćete u određeno vreme biti sa njim. I onda, naravno, ispunite obećanje. Tako se gradi emocionalna sigurnost deteta.

Sigurnost i jasnoća su važni pratioci detetovog funkcionalnog rasta i razvoja. Toliko su važni da, ukoliko ih nema, dete će iste tražiti na drugoj strani.