dojenje van kuce

Put do uspešnog dojenja započinje odlukom. Odluka je samo vaša i predstavlja prvi korak. Bez unutrašnje motivacije nema uspešnog dojenja. Ako ste donele odluku, ako ste motivisane i želite istinski da dojite svoju bebu onda prepreka skoro da nema. Da biste donele odluku kako želite da hranite bebu potrebne su vam proverene informacije od stručnih osoba. Informacije o prednostima dojenja možete dobiti od vašeg ginekologa, patronažne sestre, licenciranih savetnica za dojenje.

Drugi korak je priprema. Dobra priprema podrazumeva učenje o dojenju i brigu o sopstvenom zdravlju. Raspitajte se gde je organizovana Škola roditeljstva, gde možete uživo ili on-line slušati o dojenju, prisustvovati predavanjima i radionicima. Odvojite vreme, čitajte, učite. Iskoristite period trudnoće da što više saznate. Tako obučene i spremne, pune samopouzdanja, lakše ćete se uskladiti sa vašom bebom i započeti dojenje. Odaberite porodilište u kom će vam staviti bebu na grudi odmah posle porođaja i gde ćete biti zajedno sa bebom u istoj sobi. Dojite na zahtev, izbegavajte ograničavanje broja podoja i dužine trajanja podoja, hranjenje na flašicu i korišćenje cucle u prvim danima nakon porođaja.

Obezbedite podršku! Sasvim je moguće da ćete po započinjanju dojenja naići na neke prepreke. Potrebna vam je podrška. Neko kome ćete postaviti pitanje, ko će vam pomoći oko postavljanja bebe na dojku, zauzimanju potrebnog položaja, savladavanju tehnike podoja, rešavanju poteškoća. Raspitajte se na vreme kome možete da se obratite za stručnu podršku. Podrška znači i da vam se obezbedi ugodan i miran kutak za dojenje, kvalitetan obrok, čaša vode posle podoja, uredna, čista kuća i reči ohrabrenja. Angažujte partnera, druge članove porodice, prijatelje oko pomoći u kući.

Ako nemate partnera, porodicu, a prijatelji su vam nedostupni ipak niste sami. Stručnu podršku možete da očekujete od vaše patronažne sestre, a Halo beba je tu za vas 24 sata dnevno.

Ne zaboravite da odvojite vreme za sebe, makar to bilo samo pola sata dnevno.