trudnica zubi

Rendgensko snimanje zuba je dijagnostička metoda u savremenoj stomatologiji, koja stomatologu pomaže da postavi dijagnozu. Snimanje zuba radi se po nalogu stomatologa a na osnovu medicinskih indikacija.Veliki broj majki koje isključivo doje svoje bebe, a treba da urade rendgensko snimanje zuba imaju dileme vezane za jonizujuće zračenje i štetni uticaj na zdravlje celokupnog organizma i zdravlje bebe.

Zahvaljujući aparatima nove generacije koji se koriste u stomatologiji postoji mogućnost minimalnog zračenja, kao i jasno usmeren snop jonizujućeg zračenja samo na zub koji se snima. Poštovanjem mera zaštite, snimanje zuba je bezbedno za zdravlje mame i bebe. Nošenje zaštitne olovne kecelje na grudima omogućiće apsorpciju jonizujućih zraka. U zoni snimanja majka boravi kratko 5-10 minuta, samo za vreme snimanja, a jonizujuće zračenje ne može dospeti u mleko nakon završetka snimanja. Rendgensko snimanje zuba nema negativan efekat, na proizvodnju mleka u dojkama i održavanje laktacije kod mame koja doji.

Ako dojite bebu, a po nalogu stomatologa morate da snimite zub:

  • Pre snimanja obavezno recite medicinskom osoblju da dojite bebu i zahtevajte zaštitnu kecelju koja štiti od zračenja
  • Dojite bebu pre snimanja zuba
  • Posle snimanja zuba slobodno dojite vašu bebu. Za svaki slučaj zbog vašeg konfora uvek ostavite izmlazano mleko (https://www.halobeba.rs/dojenje-i-ishrana/sve-o-dojenju-vodic-za-mame/#izmlazanje) u frižideru, možete biti umorni, iscrpljeni ili pod stresom nakon snimanja

Oprez!

Ukoliko dojite bebu a potrebno Vam je snimanja na nuklearnoj medicini koja uključuju primenu kontrastnih sredstava (radiofarmaceutika /Joda ili Tetricijuma), obavezno obavestite lekara da dojite bebu. Prilikom takvog pregleda postoji procedura i tačno uputstvo kada se može nastaviti dojenje.